Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Kristian, Krister

Amorteringskrav ska pressa ner skulderna

Uppdaterad 2019-07-11 | Publicerad 2014-11-11

Expertchatt om hur förändringarna slår mot dig

”Kan få en dämpande effekt på bostadsmarknaden””Kan få en dämpande effekt på bostadsmarknaden”

Räkna med dyrare bostadslån framöver.

I dag väntas Finansinspektionen lägga fram förslag om hårdare amorteringskrav. Men kritiken är hård.

– Det här riskerar att stänga ute en hel generation från bostadsmarknaden, säger Kenny Fredman på Bostadsrätterna.

Så dyrt kan boendet bli med nya kraven

När den viktigaste styrräntan, reporäntan, sänktes till noll innebar det att Riksbanken tog sin hand från hushållens skulder. Men det minskade inte oron för vad den höga skuldsättningen kan leda till. I stället blir det upp till andra att agera.

I dag väntas Finansinspektionen presentera ett förslag om lagstadgat amorteringskrav. Det innebär att du enligt lag kan tvingas att betala av på ditt bolån.

– Förmodligen behövs det flera olika åtgärder inom olika områden när det gäller bostadsmarknaden och finansieringen av bostäder. Men att få till ett bättre amorteringsbeteende är en framkomlig väg, sa vice riksbankschef Martin Flodén på ett seminarium nyligen.

Ner till 50 procent

På förmiddagen i dag träffas Finanspolitiska stabilitetsrådet, som består av finansmarknadsminister Per Bolund, Riksbankschefen Stefan Ingves, Finansinspektionens generaldirektör Martin Andersson och riksgäldsdirektör Hans Lindblad, för att diskutera hushållens skuldsättning.

Klockan 14 håller Finansinspektionen en pressträff. Då väntas förslagen om hårdare amorteringskrav presenteras.

Enligt förhandsspekulationerna kan följden bli att alla nya bolånetagare kan tvingas amortera på sina lån ner till en belåningsgrad på 50 procent på mellan 25 och 50 år. Aftonbladets uträkningar visar att hårdare krav kan fördubbla boendekostnaderna för dem som har en lägenhet i en storstad.

"Privatekonomin påverkar"

Trots de höjda kostnaderna är sex av tio bolånare positiva till hårdare amorteringskrav. Det visar en undersökning som SBAB genomfört. Stödet för förändringarna är störst bland äldre.

Hela 71 procent av de tillfrågade mellan 56-80 år är för skärpningen. Av dem som är under 39 år tycker endast 49 procent att det är bra att kräva mer amortering.

En förklaring till det kan vara att äldre påverkas mindre av kraven, enligt SBAB.

– Den privatekonomiska situationen påverkar åsikten i frågan. Man får inte heller glömma bort att åtgärderna allra mest påverkar de som är på väg in på bolånemarknaden, säger SBAB:s chefekonom Tor Borg i en kommentar.

Förslaget får kritik

Tidigare i höst presenterade Bankföreningen ett förslag på en hårdare amorteringsrekommendation som alla banker skulle hålla sig till. Det slog dock Konkurrensverket ner på, vilket fick samtalen att braka samman. Detta ökar sannolikheten för ett lagkrav.
Men kritiken mot förändringarna är hård. SBAB:s chefekonom Tor Borg anser att kraven inte kommer att lösa problemen på bostadsmarknaden. Kenny Fredman på intresseorganisationen Bostadsrätterna ser en risk att de ökade kostnaderna gör att det blir ännu svårare för unga att köpa sin första bostad.

– Det här riskerar att stänga ute en hel generation från bostadsmarknaden, har han tidigare sagt till Aftonbladet.

Aftonbladet rapporterar direkt om FI:s förslag från klockan 14. I samband med att beskedet kommer kan du också chatta med Swedbanks privatekonom Arturo Arques och Avanzas sparekonom Claes Hemberg.

Så mycket tjänar bankerna på bolånen

Hitta bästa bolånet ✓ Jämför aktuella
bolån

Följ ämnen i artikeln