Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Kristian, Krister

Stenhårda krav på amortering av bolån

Uppdaterad 2014-10-15 | Publicerad 2014-10-07

Alla nya bolånetagare ska tvingas amortera om belåningsgraden är över 50 procent.

Det är innebörden av en ny rekommendation från Bankföreningen.

– Det här riskerar att stänga ute en hel generation från bostadsmarknaden, säger Kenny Fredman på organisationen Bostadsrätterna.

Men kraven kan också göra att styrräntan sänks ännu mer.

Bolån |
Aftonbladet

Nu skärper bankernas branschorganisation Bankföreningen kraven på amortering av bolån. Styrelsen har beslutat att rekommendera alla nya låntagare med en belåningsgrad över 50 procent att amortera på lånet.

Det innebär att alla som har lån som överstiger halva värdet av bostaden ska tvingas att betala av på dem.  

– Vi anser att 50 procent är en bra nivå för att vi ska uppnå en sund amorteringskultur i Sverige, säger Thomas Östros, vd för Bankföreningen, i en kommentar.

Bankföreningen skriver också att en "dialog" har inletts med berörda myndigheter för att komma fram till i vilken takt amorteringen ska ske.

"Naturligt att betala av"

I mars infördes rekommendationer om amortering på alla nya lån överskridande en belåningsgrad på 70 procent.

– Vi vill verka för att det i en sund privatekonomi ska vara naturligt för låntagare att betala av på sina bolån för att därigenom minska sin ekonomiska sårbarhet, säger Thomas Östros.

Kan leda till sänkta räntor

Flera av bankernas privatekonomer välkomnar de skärpta kraven.

"Ett enkelt, vettigt och tydligt krav", skriver Avanzas sparekonom Claes Hemberg på Twitter.

– Det är bra och sunt, säger SEB:s privatekom Jens Magnusson till Aftonbladet.

– Vi har drivit linjen en längre tid att vi behöver nå en sund amorteringskultur. Att vi nu får en enhetlighet i branschen och en lägre gräns är bra.

Varför är det så bra med amorteringskrav?

– Det sänder en viktig signal. Om man tar ett lån så måste utgångspunkten vara att det ska betalas tillbaka. Högre amortering leder också till att fler skaffar sig en buffert, det minskar sårbarheten. Dessutom minskar ju hushållens räntekostnader över tid, säger Jens Magnusson.

Swedbank skriver i en marknadskommentar att de nya rekommendationerna kan kyla av den stekheta bostadsmarknaden i storstäderna, och minska hushållens belåning.

Förändringen ökar också sannolikheten för att Riksbanken sänker den redan superlåga reporäntan ytterligare. Och det kan ske snart. I kommentaren skriver banken:

”Enligt Swedbanks uppfattning ökar dagens beslut sannolikheten för en räntesänkning från Riksbankens sida senare i år, kanske redan i oktober."

Kan innebära högre kostnader

Kenny Fredman, kommunikatör på intresseorganisationen Bostadsrätterna, är kritisk till de nya rekommendationerna.

– Jag blir oroad. Det är oklart hur kraven kommer att se ut, men i nuläget måste nya låntagare amortera ner till 70 procents belåningsgrad på 15 år. Om den gränsen sänks till 50 procent på samma tidsperiod kommer det att innebära betydande kostnadsökningar för hushållen, säger han.

Det finns en risk att kraven gör det ännu svårare för unga att komma in på bostadsmarknaden, menar Kenny Fredman.

– Nu måste unga betala 15 procent av bostadens pris i kontantinsats, de måste amorta och hos vissa banker har topplånet högre ränta. Det är en trippelstöt mot unga som förstärks med de nya kraven, säger han, och fortsätter:

– Det här riskerar att stänga ute en hel generation från bostadsmarknaden. Det finns andra vägar att gå för att minska skuldsättningen. Det måste gå att köpa en bostad utan att riskera hela sin privatekonomi.

Jens Magnusson på SEB menar att bankerna redan kräver att bolånetagare ska ha marginaler i sin ekonomi.

– Att amortera är ett sparande, inte en kostnad. Men visst kan det kännas som att månadsutgifterna blir större. Alla banker gör dock en kalkyl där kunderna ska klara av räntehöjningar. Det ska finnas ett utrymme i ekonomin, annars beviljas inte lånet, säger han.

Hitta bästa bolånet ✓ Jämför aktuella
bolån

Följ ämnen i artikeln