Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Frans, Frank

Kockums varslar 210

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-01-26

Anställda sägs upp sedan order uteblivit

KARLSKRONA

Kockums varv varslar 210 anställda i Karlskrona - 130 kollektivanställda och 80 tjänstemän.

Den svenska försvarsomställningen och svängningar inom exportmarknaden uppges ligga bakom neddragningen.

- Försvaret bantar och det drabbar marinen relativt hårt. Vi måste följa marknadens krav, säger Kockums informationschef Kjell Göthe till TT.

Enligt Kockums har den svenska försvarsmakten inte lagt några beställningar i det större formatet inom marin nyproduktion på två och ett halvt år. En av de mer konkreta orsakerna till varslet är försvarets beslut att inte utlösa optionen på ett sjätte fartyg i Visby-serien.

Samtidigt förändras förutsättningarna för exportmarknaden ständigt. De allra flesta länder runt om i världen krymper sina försvarsanslag och även om Kockums ror hem stora kontrakt i utlandet lär det inte bli nämnvärt många fler jobb i Sverige.

- Det första fartyget i en serie tillverkas här medan de efterföljande ofta byggs i det land där ordern landat, förklarar Göthe.

Oklart vilka som får gå

Kockums har i dag 1 200 anställda. Av dem jobbar 900 vid varvet i Karlskrona medan 300 finns i Malmö. Vilka som får gå är fortfarande inte klart. Företaget tror inte att måndagens varsel kommer att följas av nya inom överskådlig framtid.

- Om inget oförutsett inträffar behöver vi inte ta mer än så här för att anpassa oss till den nya kostymen, säger Göthe.

Trots varslen vill Kockums inte måla framtiden i alltför mörka färger. Länder som exempelvis USA har fått upp ögonen för att det grunda vattnet runt de egna kusterna måste bevakas hårdare efter den 11 september, enligt Kjell Göthe.

- Vår marin har sedan den föddes jobbat i grunda vatten och vi kan de sakerna ganska bra, säger han.

I somras förlorade Kockums kampen om en jätteorder till den amerikanska marinen om atlantfartyg. Däremot är Kockums fortfarande med i tävlingen om kuststridsfartyg - den amerikanska militära kustbevakningen vill köpa in ett 30-tal sådana. Det svenska bidraget bygger på Visbykorvetternas smygteknik i kompositmaterial.

Fler varsel i dag

Anna Nyberg/TT

Följ ämnen i artikeln