Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

- Bryr sig ingen när Telia säljer?

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2001-10-30

Rosengren tiger när Nivert säljer

I Sverige är Flextronics mest känt för att ta över verksamheter från företag och sedan varsla de anställda om avsked.

Nu säljer Telia sex dotterbolag med en fjärdedel av sina anställda till just detta företag.

Varför har Björn Rosengren inga synpunkter på det?

I förra veckan meddelade Scania att de flyttar stora delar av sin verksamhet i Katrineholm till Södertälje. Statsminister Göran Persson lade pannan i djupa veck, beklagade flytten och utlovade stödpaket.

Desto märkligare att regeringen tycks välsigna gårdagens storaffär. Telia, ägt av staten till 70 procent, säljer sex bolag till amerikanska Flextronics. I paketet ingår var fjärde Telia-anställd eller 5 400 personer.

Flextronics, med juridiskt säte i Singapore, är ett lågprisföretag. På företagets hemsida skryter man med industriparker "i lågkostnadsregioner" i bland annat Tjeckien, Polen, Ungern och Mexiko. På ett annat ställe beskrivs företaget som "djärvt".

Tar över företag - och varslar

I Sverige har Flextronics, som är noterat på Nasdaq-börsen, gjort sig mest känt för att överta tillverkning av mobiltelefoner från Ericsson. Och därefter varsla de anställda, som företrädesvis finns på mindre orter beroende av det stora industriföretaget, om uppsägning.

I dag är 1 500 av företagets 4 000 anställda varslade enligt Ronny Nilsson, vd för Västeuropa. Han tror inte att någon av dem har hunnit gå ut i arbetslöshet ännu. Men han är inte riktigt säker.

Samma Flextronics, som alltså inte ens försöker skyla sig i en humanistisk kappa, tar nu över all installation, drift och underhåll från Telia. Det är till Telia man ska ringa om man vill ha en telefon installerad i framtiden. Men det är Flextronics som utför jobbet.

Man skulle kunna förvänta sig att ägarna hade en synpunkt på detta. Det är normalt. Betydligt mer normalt än att ha åsikter om att andra ägare, som Wallenbergs, vill flytta en verksamhet elva mil.

Men i går lades inga pannor i djupa veck. Göran Persson var varken oerhört besviken eller tyckte att det var hemskt. Det var inte Björn Rosengren heller:

- Alla, Telias ledning och de fackliga organisationerna, är överens om att det här är bra. Då har jag inte mer att tillägga, sa han.

Svårt för s att vara trovärdigt

I ett uppmärksammat förstamajtal uppmanade dåvarande partisekreteraren Ingela Thalén konsumenterna att använda sin makt. Då handlade det om att bojkotta Ericssons mobiltelefoner eftersom de planerade en nerläggning i Norrköping.

I framtiden blir det svårt, på gränsen till omöjligt, för företrädare för socialdemokraterna att trovärdigt kritisera företag som enbart tar företagsekonomiska hänsyn. Som ägare gör de nämligen precis likadant.

Flextronics säljer tjänster till telefonbolag

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln