Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Folksam har oljeaktier i sin miljöfond

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2001-11-29

trots att de kritiserar börsbolag för bristande miljöhänsyn

Folksam går i dag ut och manar till ökad miljömedvetenhet hos de svenska börsföretagen.

Om de inte sköter sig hotar Folksam – som har en portfölj värd 100 miljarder kronor – att sälja sina aktier i bolagen.

Men Folksams egen globala miljöfond består till så mycket som 10 procent av oljeaktier.

Det visar Ekonomi24:s granskning.

Tore Andersson, vd för Folksam.

Tore Andersson, VD på Folksam, varför går ni ut med det här nu?

– Vårt miljöindex är ju inget nytt, men det har nu kommit till en sådan nivå att det är direkt användbart. Miljöfrågan är en indikator på om företagen ligger i frontlinjen eller inte när det gäller sina investeringar. Med vårt miljöindex kan vi se om det är skillnad på olika företag i samma bransch, men det är inget idiotstopp vi är ute efter när det gäller utsläpp.

Ni nämner bland annat Stora Enso, SSAB, SAS och SCA som företag som ska granskas. Vilket ligger mest risigt till?

– Jag vill inte peka ut något bolag, men de här bolagen har stora mängder utsläpp och det är viktigt att de är aktiva på miljöområdet. Folksam är ju stort på fonder och om en 20-25-åring pensionssparar är det ju inte bara viktigt att han får en god avkastning, utan också hur miljön ser ut när han väl plockar ut sina pengar. Det är också viktigt att lyfta fram exempel på företag som har varit framgångsrika på att minska sina utsläpp.

Hur ligger British Petroleum till i miljöindex?

– Jag har ingen sån lista över utländska företag.

Men ni har ju aktier i BP och även i många andra oljebolag, bland annat i er miljöfond?

– Jaa..

Enligt Folksams senaste fondredovisning som Ekonomi24 gått igenom innehåller deras globala miljöfond aktier i en rad internationella oljejättar, däribland British Petroleum, Shell och Texaco. Totalt utgör oljeaktierna nästan 10 procent av fondens värde.

Men oljebolag är väl inte direkt kända för att vara miljövänliga?

– Näe...

Vad är då tanken med en miljöfond?

– Miljöfonden försöker investera i företag som är stabila på miljöområdet. Hänger man inte med i det här området så är det definitivt en varningssignal för hur företaget sköts.

Men ni vet inte hur mycket exempelvis BP släpper ut?

– Det kan jag inte svara på, men vi har en miljöexpert, Åsa Skillius.

Ja, jag är ju ingen miljöexpert, men jag funderar ändå kring er argumentation i debattartikeln på DN Debatt. Ni kopplar ihop de senaste 15 varma åren och alla dess översvämningar med växthuseffekten. Är inte det att ta i? Det lär ju lika gärna kunna röra sig om helt naturliga variationer?

– Det är klart att man kan ifrågsätta det, men vi vill ju skapa opinion och vara ute tidigt. Det finns varningstecken, och vi använder oss av det som företagen själva redovisar.

Ni kopplar också samman de sjunkande öarna i Stilla Havet med växthuseffekten. Men många hävdar att det beror på lokal misskötsel med förstörelse av rev och avverkning av dämmande skog?

– Man kan ju hålla på att diskutera det här, men det är ingen tvekan om att det är ett problem. Annars skulle ju inte organ som FN, EU och Sveriges riksdag diskutera det. Alla måste dra sitt strå till stacken, även vi på Folksam.

OK, slutligen. Hur tycker du, generellt, att svenska företag står sig i miljöfrågor?

– Jag tror att de är väldigt duktiga. De flesta är ju väldigt moderna, men det som oroar oss är om de sackar efter. Om de gör det kommer de i förlängningen att få problem med sina kunder.

Läs mer på ekonomi24.se

Folksam hotar börsbolag med bojkott

Erik Amcoff (erik.amcoff@ekonomi24.se)

Följ ämnen i artikeln