Varnar: Brist på svenskt nötkött
Uppdaterad 2018-07-13 | Publicerad 2016-03-01
Fortsatt brist på svenskt nötkött – så löser handlarna och branschen problemet
Det råder fortsatt brist på svenskt nötkött.
Den stora efterfrågan bland konsumenterna gör att köttet inte räcker till.
– Första två månaderna det här året har varit tuffa, säger Joakim Sköld Östling, kategoriområdeschef för kött, fisk och fågel på Ica.
Aftonbladet Mat ochI början av året rapportade media att det var akut brist på svenskt nötkött.
Många bönder slaktade sina djur innan jul och det tar tid att komma upp i produktion igen.
Det och den ökade efterfrågan bland konsumenterna gör att bristen håller i sig.
Joakim Sköld Östling, kategoriområdeschef för kött, fisk och fågel på Ica, berättar att de märker av bristen.
– Generellt sett så är det brist på svenskt nötkött och det är mindre tillgång i början av året. Samtidigt har efterfrågan på svensk kött ökat. Vissa detaljer som är populära kan det vara viss brist i perioder.
”Ganska stor brist”
Början av 2016 var extra kännbart.
– Första två månaderna de här året har varit tuffa. Det har mycket med mjölk-produktionen och kalv-produktionen att göra. Det har varit ganska stor brist de första två månaderna.
Hur löser ni det?
– Vi har inte några större problem just nu. Vi löser det så att vi försöker knyta upp fler leverantörer för att få en ökad tillgång. Vi arbetar främst bakåt i ledet med våra leverantörer och nötkötts-branschen. Men det här har pågått i många år nu. Vi arbetar med LRF och våra leverantörer för att få till ökad tillgång, men det tar tid.
– I vissa perioder köper vi in mer importerat. Det är för att täcka efterfrågan med också för att ha ett annat prisalternativ. Det kan vara irländsk nötfärs eller oxfilé från Brasilien. Det är billigare än det svenska köttet och det finns många kunder som tittar på priset. Vi vill tillgodose även dem. En del av bristen täcker vi med import.
”Positivt för svenska bönder”
Viktoria Östlund, ansvarig för lamm- och nötköttsfrågor på LRF berättar att de har fått samma signaler.
– Det är brist på svenskt nötkött just på grund av att det är så stark efterfråga på svenskt kött. Det är positivt för svenska bönder. Produktionen har inte minskat, men konsumenterna vill ha mer svenskt kött.
– Sedan var det en akut brist i början av året. Men jag tror att efterfrågan är större än utbudet, även nu, fortsätter hon.
Enligt henne märker de att många bönder vill utöka och satsa på fler antal djur.
– Men det tar tid, flera år, innan man ser effekter av det. Det är djur som ska få en kalv som ska hinna bli mamma.
Tar ett tag att öka produktionen
Även på Scan håller man med om att det det är fortsatt brist på svenskt nötkött.
– Det beror dels på den ökade efterfrågan. Och när det blir en ökad efterfrågan så tar det ett tag för oss att öka produktionen. Om vi ska få fler kalvar tar det 1,5 till 2 år innan det märks. Med kyckling och gris går det att öka produktionen snabbare, men inte med nötkött, säger Torbjörn Lithell, inköpsdirektör på HK Scan.
– En stor del av det kött vi har kommer ur mjölkproduktionen och mjölkproduktionen ökar inte och det påverkar även, säger han.
– Sedan är det minskad produktion under den här tiden på året, när höstslakten tar slut och innan vårslakten drar igång. Med en bra efterfrågan på svenskt nötkött blir det brist.
Uppmanar leverantörerna
De har en dialog med leverantörerna för att på sikt få ökad volym.
— För att få mer kalvar uppmanar vi leverantörerna att tänka till och betäcka sina kvigor istället för att skicka dem till slakt. Det är ett sätt att öka volymen. Men det innebär även att vi under en period minskar volymen för att få mer volym sen.
– Jag tror absolut att det kommer bli bättre fram till våren,säger han.
Anne Hansson, stf enhetschef för handel och marknad på Jordbruksverket ser dock att importen av nötkött från utlandet ökar.
– Det är en stor andel import när det gäller nötkött. Vi kan se att importen ökade lite under fjolåret, men även den svenska produktionen av nötkött ökade. Förbrukningen och den svenska andelen av förbrukningen var oförändrad förra året jämfört med året innan, säger hon.