Laga lätt & lyxigt i husvagnen

Uppdaterad 2019-03-13 | Publicerad 2005-07-04

Bästa recepten för det lilla köket

På väg med husvagn genom Sommarsverige...

Men låt inte det trånga köksutrymmet skrämma dig från att laga härlig mat.

I ”Husvagnsmat” bjuder Anders Billing på sina godaste recept anpassade för det lilla köket. Om det så är i husvagnen eller den hyrda campingstugan.

Anders Billing.

Recept: Anders Billing

Vintips: Camilla Settlin & Ulrika Karlsson

Tre frågor till Anders Billing

1 Vilka är dina sommar-måsten när det gäller råvarorna?

– Jordgubbar. Smörgås med skivade jordgubbar och lite basilika är jättegott, det äter jag varje dag på sommaren.

– Svenska tomater som fått stå ute i solen och mogna. Rabarber. Jag gjorde en enkel smulpaj med rabarber senast i går.

2 Små kök ligger dig nära om hjärtat, skriver du. Varför?

– Det har att göra med mina egna första kök. Mitt allra första var en studentlya med bara ett rum och en liten kokvrå där jag lagade jättetrevliga middagar på ingen yta alls och bjöd över en massa kompisar.

– Dessutom seglar jag mycket. Små kök förknippar jag därför med sommaren. Att stå på knä i båten och laga mat. Det finns dessutom en praktisk aspekt med små kök. Man har allt i närheten. I köket därhemma måste jag springa fram och tillbaka hela tiden.

3 Vilket är ditt godaste ”lilla-köket”-minne?

– Det måste vara något som jag lagat i båten . Till exempel currygambas. Det är en stark rätt som smakar hav och är sommarsval.

Husvagns-Amandla!

När Nelson Mandela lämnade fängelset efter 27 år hälsade han på världspressen med Amandla!, som betyder kraft. Den här mustiga paprika- och bacon­röran ger kraft åt hela familjen.

Chipslasagne

En god och snabblagad svensk-italienare. Alla älskar den, och fort går det. Chipsen blir som tunt skivad potatis när det är klart. Med smak-satta chips går det lätt att variera kryddningen – med tortillachips blir det tex-mex!

Grillad lax

Ingen annan fisk passar så bra för grillen som lax. Billig är den också, numera.

Ät den med färskpotatis, tsatsiki och primörer.

Smådjävlar

Gott småplock/nattamat!

Kokostoppar

Africanakassler

En riktig festmåltid på tio minuter.

Ulrika Svensson

Följ ämnen i artikeln