Fixa kravmärkt skördefest

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-12-29

Häng med på eko-kalas i Uppsala

Det bor en liten bonde i Klaus Pontvik, ägare och eldsjäl bakom vegetariska Ekocafeet i Uppsala. Det märks när han kärleksfullt visar upp sitt skördebord med närproducerade grönsaker. Särskilt imponerande är de stora och knöliga jordärtskockorna, långt från snabbköpens små skröpliga varianter.

Klaus Pontvik.

Jag växte upp som bonde i Uruguay, eller jag kanske mer var dräng, säger Klaus. Jag plöjde, slaktade, mjölkade kor, gjorde ost och jobbade i trädgården. Redan då var jag skeptisk mot allt ogräsmedel som användes.

Känslor förmedlas via maten

Sin restaurang, där det bara serveras ekologiska råvaror, startade han efter att ha varit aktiv i miljörörelsen i många år.

- Jag hade hållit så många föreläsningar och pratat så mycket om sociala och ekologiska frågor, till slut sade bonden i mig "nu måste du göra något konkret!"

Även om restaurangen är så liten att den inte kan påverka några stora livsmedelsjättar tror Klaus att mötesplatser i sig är viktiga som motvikt till det allt mer egoistiska samhällsklimatet.

- Idag springer alla i sin egen fåra. Men det måste finnas en balans mellan att förverkliga sig själv och ta ansvar för andra. Förr fanns det fler naturliga, sociala knutpunkter i samhället. Och jag tror att de känslor man lägger ner i maten man lagar förmedlas till de som äter den. Det är därför jag inte gillar den råa stämning som finns i en del restaurangkök.

Klaus är också en av eldsjälarna i föreningen Låt måltiden blomma, som bland annat arrangerar kockkollo för ungdomar varje sommar.

- Barnen idag har förlorat kontakten med köket - måltiden prioriteras ständigt ner. Det här eviga tidssparandet - hur använder vi det egentligen? Ungdomar blir överviktiga, drabbas av allergier och anorexia. Är det det som är välfärd? På kockkollot vill vi lära dem hur viktigt det är att i lugn och ro skapa en måltid tillsammans.

Nyttigt men ändå gott

Inspirationen till sin mat hämtar Klaus bland annat från Toscana, dit han reser så ofta han får tillfälle. Rikligt med god olivolja är ett måste i maten, men smör och mejeriprodukter använder han sällan,

- Tricket är att göra maten så god att folk inte fattar att den är nyttig!

Till Aftonbladet dukar Klaus upp en imponerande vegetarisk buffé, som börjar med en krämig jordärskockssoppa och avslutas med gratinerade jordgubbar.

- Om man vill ha kött går det bra att komplettera med exempelvis kallskuret, viltkött eller varför inte en lammgryta? Det finns mycket bra ekologiskt kött också, säger Klaus, som själv inte är vegetarian - men oftast äter vegetariskt.

Men det här med att hålla på formerna är Klaus inte mycket för.

- I Sverige är det viktigt att maten är klar när gästerna kommer, och att man diskar efter de har gått. Jag skapar hellre middagen tillsammans med mina gäster. Men man får inte glömma att ställa fram lite vin, oliver, god ost och bröd så att de inte blir för hungriga innan maten.

Här är hela buffén

Klaus ekologiska vintips

Lena Lundberg