Gratinerad polenta fylld med salami, ost & spenat
Uppdaterad 2019-11-29 | Publicerad 2012-07-11
Polenta al forno ripieno di salami, formaggio e spinaci
Mat för italienska Karl-Alfred: Polenta fylld med salami och smält ost.
– Väldigt gott och förstås lite nyttigt med spenaten, säger Paolo.
Ingredienser för fyra
Du behöver:
Ugnsform ca 20x20 cm
Ugnsform cirka 20x20 cm
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Koka upp 7 ½ dl vatten (eller motsvarande mängd enligt förpackningen) med salt i en kastrull. Rör ner polentagrynen lite i taget. Sänk värmen och koka sakta, under ständig omröring med en träslev, så lång tid som förpackningen anger. Färdigkokt polenta ska ha en konsistens som fluffig gröt.
3. Rör ner persilja, parmesanost, olja och peppar i kastrullen. Smaka av med salt. Blanda noga och häll hälften av polentan på den ena halvan av en smord ugnsplåt eller på ett annat plant smort underlag och den andra hälften av polentasmeten bredvid. De båda delarna ska vara ungefär lika stora (som botten på den ugnsform som ska användas) och ha en tjocklek på cirka 1 cm.
4. Låt polentan svalna och stelna.
5. Lägg den upptinade spenaten i ett durkslag och låt den rinna av. Pressa på spenaten med en gaffel så att det mesta av vattnet rinner ur. Lägg smör (1 msk) i en stekpanna och ställ på medelvärme. När smöret smält tillsätt spenaten, och låt den smörångas under lock på låg värme i 3-5 minuter. Salta och peppra.
6. Smörj ugnsformen och lägg den ena polentahalvan i botten på formen. Pensla med lite olivolja. Strö över parmesanost (1/2 dl), fördela salami, ost och spenat i ett jämnt lager på polentahalvan. Lyft försiktigt över den andra halvan och lägg den som ett lock ovanpå och häll sedan över det smälta smöret (25 g).
7. Låt polenta stå i ugnen i 10 minuter.
8. Blanda ströbrödet med parmesanosten (1 dl). Vispa upp äggen med mjölk, parmesanost (2 msk), salt och peppar.
9. Häll äggblandningen över polentan och strö över parmesan- och ströbrödsblandningen.
Ställ in i ugnen i ca 5 minuter eller tills äggsmeten stelnat. Sätt sedan polentan under grill i ca 2 minuter för att få en gyllenbrun färg.
10. Skär polentan i bitar och servera den tillsammans med en sallad gjord på blandade salladssorter.
Varje dag hela sommaren tipsar ex-boxaren och kokboksförfattaren Paolo Roberto om middagsmat för hela familjen.
Smakerna är italienska och måltiderna lättlagade och nyttiga.
Många av rätterna tar bara 30 minuter att tillaga.
Smaklig måltid!
Paolo Roberto