Nu är det dags att kora Årets kock 2018
Prins Carl-Philip är på plats i juryn
Uppdaterad 2019-07-12 | Publicerad 2018-09-25
Årets Kock – SM i professionell matlagning firar 35-årsjubileum i år. 28–29 september avgör finalen vem som ska koras till Årets kock 2018.
För 35:e året i rad avgörs Årets Kock – SM i professionell matlagning. Finalen utspelar sig 28–29 september i Kungliga tennishallen i Stockholm.
Finalister 2018
- Ludwig Tjörnemo, Operakällaren, Stockholm
- Magnus Persson, Stureplansgruppen, Stockholm
- Peter J Skogström, Mat & vin Slottsparken, Malmö
- Lars Niklasson, Lilla Ego, Stockholm
- Martin Moses, SK mat & Människor, Göteborg
- David Lundqvist, Grand Hôtel Saltsjöbaden, Stockholm
- Jonas Alvin, Stångs Magasin, Linköping
- Anders Johnsson, Rejmes restaurang, Örebro
Årets Kock skapades i början av 1980-talet när det fanns ett mycket begränsat antal stjärnrestauranger. Mat-Sverige såg på många sett helt annorlunda ut mot dagens restaurangkarta. Att vara kock stod inte högt i kurs. Arbetet var hårt och slitsamt och sällan såg man en skymt av själva kocken.
Men på 1980-talet hände något. Årets kock-tävlingen drog igång, Sveriges först Guide Michelin stjärna delades ut, kocklandslaget bildades och tävlingen Bocuse d’Or genomfördes första gången 1987. Plötsligt hamnade kocken i centrum och yrket började klättra mot den stjärnstatus det har i dag. Även Svensk gastronomi var på god väg att bli vad den är i dag, högt ansedd och med stort inflytande.
I tävlingen Årets kock har vi sett branschens största namn sticka upp men det är inte bara vinnarna vi minns. Melker Andersson och Tina Nordström har båda varit nära målsnöret och tagit varsin silvermedalj. Förutom att lyfta ett par stjärnor i branschen har det svenska matundret sedan 1980-talet ökat antalet studerande i Sverige inom gastronomi från cirka 2 000 till dagens dryga 30 000.
Juryn för Årets kock är kunnig och erfaren med en lång rad av Sveriges mest meriterade och prisade kockar. För sjätte året i rad medverkar även Prins Carl Philip, beskyddare av Årets kock, under finalens andra dag.
Tävlingsmomenten är till stor del hemliga för de tävlande. Därför kommer även juryn för respektive tävlingsmoment kommuniceras först när tävlingen startar.
Juryn bedömer matlagningsmomenten utifrån smak och presentation. Det finns även en metodjury som tittar på de tävlandes mise en place, hygien och handlag i tävlingsköken.
Jury Årets Kock 2018
Juryns ordförande är Stefan Karlsson.
- Adam Dahlberg, Adam & Albin
- Alexander Sjögren, Mutantur
- Daniel Berlin, Daniel Berlin Krog
- Daniel Höglander, Aloë
- Filip Fastén, Årets Kock 2014, Agrikultur
- Frida Ronge, TAK
- Henrik Norström, Lux restauranger
- H.K.H. Prins Carl Philip
- Håkan Thörnström, Thörnströms kök
- Jacob Holmström, Gastrologik
- Jonas Dahlbom, Årets Kock 1996, Parks and Resorts Furuviks Havskrog
- Jonas Siljehammar, vd Visita
- Magnus Ek, Oaxen
- Malin Söderström, Restaurangen Moderna Museet och The Fishery
- Mathias Dahlgren, Matbaren och Rutabaga
- Niklas Ekstedt, Ekstedts
- Patrik Hansson, vd Arla Sverige
- Paul Svensson, Fotografiska och ReTaste
- Sayan Isaksson, NŪ
- Stefan Karlsson, Årets Kock 1995, SK Mat & Människor och Götaplatsgruppen
- Stefano Catenacci, Hovtraktör, Operakällaren
- Tom Sjöstedt, Årets Kock 2008, Lilla Ego
- Tommy Myllymäki, Årets Kock 2007, Svenska Brasserier och Julita Wärdshus
- Ulrika Brydling, Brydlings
- Viktor Westerlind, Årets Kock 2009, Frantzén