Storhandla rätt – spara tusenlappar

Uppdaterad 2018-07-13 | Publicerad 2007-10-24

Irrandet mellan hyllor och extrapriser kan göra storköpet till en mardröm.

Men lär du dig strategin för stormarknaden kan du tjäna tusenlappar.

Storhandlingen börjar vid köksbordet för flerbarnsmamman Ulrika Karlsson, 33.

– Hemligheten ligger i planering av användbara basprodukter och utrymme för klipp och improvisation, säger Ulrika.

På planeringslistan, som delas in sektionsvis precis som i butiken, gör hon halva jobbet. Ulrika och maken Mats har två barn, Rebecca, 4 år och Benjamin 7 månader, som alltid bor hos dem. Varannan vecka utökas familjen med Mats två döttrar Wilma, 9 och Evelina, 11.

"Jag får loss egen tid"

– De veckor vi är sex i hushållet finns det ingen tid att åka och handla enskilda middagsingredienser. Med storhandling och planering får jag loss egen tid, säger Ulrika.

Hon storhandlar varannan vecka, oftast inför storfamiljsveckorna, och kompletterar bara med köp av färskvaror under mellanperioden. Av erfarenhet vet hon vilka mängder som ska finnas hemma.

– Jag tänker i basvaror som familjen tycker om och som kan användas i många rätter. Av dem köper jag stora volymer och vet att det blir prisvärt.

Perfekt för storhandling

Kyckling, laxfiléer och köttfärs är perfekta för storhandling när de köps som frysmat. Kyckling steks, ugnssteks och blir gryta till ris och pasta. Köttfärs blir köttfärssås, biff, tacos och köttfärslimpa. Inte köttbullar, de är godast färdigköpta, tycker Ulrika.

– Krossade tomater och matlagningsgrädde är andra basingredisenser som alltid finns hemma. Av dem köper jag flera paket samtidigt och tjänar garanterat på mängdrabatter.

Pasta och ris är perfekta storköpsvaror. Hållbara och enormt användbara. Några paket pasta av varierande sort och koktid blir aldrig fel. En säck ris räcker länge.

Improvisera med kontroll

Stormarknaden är full av lockande extrapriser. Det är lätt att komma hem med matkassar som svämmar över av allt utom det man hade tänkt sig. Improvisera, men med kontroll, råder Ulrika:

– Fällorna ligger i korta datum och onödiga varor. Ändå nappar jag på extrapriser när jag vet att det är en basvara jag behöver.

Hon lägger två limpor för nedsatt pris i vagnen. Ett otippat märke som blir bra ändå. En stor falukorvsring på rea är ett spontanköp. Den blir en god korvstroganoffmiddag och räcker även till en korvlåda. Cashewnötter och ananas på burk köps billigt på stormarknaden. Hållbara ingredienser till fredagsfavoriten, kycklinggrytan Flygande Jakob.

Frukten blir gammal

Vad som är prisvärt måste studeras.

– Ofta är inte affärens egen produktlinje billigare än andra varor, ser Ulrika.

Och acceptera faktum. Allt går inte att storhandla. Mjölk, frukt och grönsaker blir lätt för gamla. Här förlitar sig Ulrika på lokala butiker.

– Vi älskar frukt och handlar massor av tomater och bananer, ofta nedsatt till 12,90 kronor kilot i närområdet.

Prislappen för matinköpen varje månad är 5 500 kronor för familjen som växlar mellan fyra och sex personer. Skillnaden är påfallande liten mot de knappa 4 000 kronor som det brukade kosta när det bara var Ulrika och Mats i hushållet. Då baserades matinköpen på småhandlande och en del hämtmat.

– Hemligheten är att handla fokuserat och inte småhandla. Om man börjar handla varje dag kommer man oftast hem med mer än den liter mjölk man gick till affären för att köpa.

Ulrikas storhandlings-tips:

Så planerar du hemma:

Lägg upp listan utifrån avdelningarna i affären, så slipper du springa mellan hyllorna. Lättast gör du en inköpslistan i två steg, en grovskiss där radar du upp ingredienser och en finallista, där varorna delas in sektionsvis.

Gör upp en flexibel matsedel för den period du storhandlar för. T ex en pastadag med kräftstjärtsås, en fiskpinnar med potatis-dag, och bråttomdagen med snabbmakaroner, köttbullar o s v. Håll öppet vad som äts vilken dag och stäm av med skolmat och aktiviteter.

Ta en restdag före varje storköp, och ät upp det som finns kvar; de sista åtta köttbullarna, fyra fiskpinnarna, gör en sallad på tonfisk, ägg, ost, grönsaker o s v.

Spana in extrapriser i reklamen från butiker i närområdet. Köp tomaterna till kanonpris men undvik spontanköp av kakor, elvispar och andra frestelser på plats.

Ta med plastkassar hemifrån och spara 3 kr per kasse. Lägg tillbaka dem hopvikta i bilen direkt efter handlingen så glömmer du dem inte nästa gång.

Så handlar du:

Handla på samma stormarknad och lär dig hitta. Tänk på hyllplaceringarna redan när du, skriver inköpslistan.

Våga satsa på användbara basprodukter i storpack. T ex köttfärs, kyckling, fiskpinnar, laxfiléer, krossade tomater, matlagningsgrädde och morötter.

Storhandla inte färskvaror. Kompletteringsköp frukt, grönt och mjölk på närbutiken.

Improvisera – med kontroll. Nappa på prisvärda extraerbjudanden om du ändå tänkt köpa varan, t ex som två limpor eller tre paket matlagningsgrädde för 20 kronor. Vissa mängdrabatter finns alltid och kan planeras redan på listan.

Var vaksam på korta datum. Fällor finns bland extrapriserna. Köp bara om du vet att du behöver produkten. Helst samma kväll.

Utdrag från Ulrikas lista för 14 dagar:

2 kilo köttfärs, 900 gram kycklingfilé, 3 burkar krossade tomater, storpack fiskpinnar och laxfiléer, 3 paket matlagningsgrädde, 3 paket lätt créme fraiche, 2 liter yoghurt, 1 kg morötter, Storpack med 12 ägg, 5 paket pasta (1 kg vetespagetti, 1 paket fullkorns-Penne, 1 paket fullkorns-fusilli, 1 paket snabbmakaroner, fullkornsspagetti). 2 ananas på burk, 20 liter välling (räcker i två månader), 1 kg ris, 4 limpor, 4 liter mjölk, frukt och grönsaker (färskvaror som behöver kompletteras).

Kompletteringsköp i lokalbutiken veckan efter: Mjölk, frukt, grönsaker.

Maria Carlqvist