Hoppa till innehållAftonbladet

Idag Ostkakans dag

Sötsaker för julens gottegrisar

Uppdaterad 2019-07-17 | Publicerad 2002-12-22

NK-konditorn frestar med tryffel, knäck och choklad

Per Mattssons julfavorit bland sötsakerna är ischokladen   och knäcken.

 Konditorn Per Mattsson på NK Bageriet stortrivs med sitt jobb. Han tycker om att arbeta med händerna och alla sinnen, ett stort plus är alla godsaker som ständigt finns tillgängliga.

– Det doftar väldigt gott hela dagen, choklad, kardemumma, nygräddat bröd och saffransbullar! Smaka får man göra också, jag äter säkert tio praliner om dagen, berättar Per.

Varför blev du just konditor?

– Jag har alltid varit kreativ och gillar färg och form. Jag ritade och designade kläder och möbler som liten. Jens, en av mina bröder, är kock vilket väckte intresset för smak. Jag kom inte in på kockutbildningen på gymnasiet, så jag blev konditor och bagare i stället. Det är jag otroligt glad för i dag.

Hur firar du jul i år?

–Det blir i Skellefteå hos min sambos föräldrar. Min mor följer också med upp. Julklappsinköpen är nästan klara, det är ju så praktiskt när man jobbar på NK. Det är lätt att hitta saker och samtidigt är det kul att hälsa på alla vänner som också jobbar i huset.

Har du något roligt julminne?

–Första julen jag firade i Stockholm satt jag ensam i min lägenhet i Bagarmossen. Jag hade handlat all julmat man kan tänka sig, men precis när jag hade ätit den första köttbullsmackan somnade jag framför tv:n. Inte så skoj kanske, men definitivt ett annorlunda julminne!

Elin Johnsson

Följ ämnen i artikeln