Svenska klassikern – med smak av persilja
Uppdaterad 2018-07-04 | Publicerad 2016-03-16
Mat som lagas i en form i ugnen är enkelt och smidigt.
Här tipsar vi om ett klassiskt vardagsrecept; ugnsbakad falukorv med potatis.
Ugnsbakad falukorv är en riktig klassiker i de svenska köken.
I det här receptet från februari-numret av Aftonbladet Mat & Vin bakar du potatisen en stund i ugnen tillsammans med persillade.
När potatiserna varit inne i ugnen i 10-15 minuter får de samsas med falukorven.
Här hittar du receptet och hur du lyckas med rätten.
Ugnsbakad falukorv
Tips: Har du ingen persillade hemma kan du göra en egen kryddblandning att gratinera potatisarna med.
Hacka ihop ett par matskedar färsk persilja och blanda med 2 pressade vitlöksklyftor, 2 msk riven parmesan, 2 krm salt och 1–2 msk olivolja.
Det här behöver du:
6–7 portioner
16 medelstora potatisar
Olivolja
1 ½ tsk persillade (kryddblandning)
Salt
2–3 msk ströbröd
800 g falukorv
50 g stark ost, gärna Cheddar, i skivor
Ketchup
Eventuellt senap
2 tomater
1 gul lök
Gör så här:
Skala potatisarna. Skär flera djupa snitt – utan att skära igenom – i varje potatis. Bottna en ugnsfast form med olivolja och lägg i potatisarna. Blanda runt så att potatisarna blir glansiga runt om, lägg dem sedan med skårorna uppåt. Strö över persillade (finns i affärens kryddhylla) och salt.
Ställ in formen i ugnen på 225 grader. Grädda 10–15 minuter medan du gör i ordning falukorven och grönsakerna.
Skär djupa snitt, men inte helt igenom, i falukorven.
Lägg en ostskiva i varje skåra och krydda med ketchup och senap om så önskas. Skär ett kryss i tomaterna, skala löken och skär ett kryss i den också. Ta ut formen ur ugnen. Lägg i falukorven, tomat och lök. Pensla potatisarna med lite olivolja och strö över lite ströbröd.
Ställ in formen igen och grädda i ytterligare 30 minuter.
Recept: Johan Gunnarsson
Aftonbladet Mat & Vin