Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Kyckling på nya sätt – tre smaskiga recept

Uppdaterad 2019-01-08 | Publicerad 2017-03-01

Familjefavoriten kyckling kan varieras i det oändliga, ändå tryter inspirationen ofta när man väl står i affären.

Krispig kycklingfilé med parmesan – i tomat med oliver och kapris – eller med pesto och parmaskinka.
Här är tre rätter med helt olika temperament.

Panerad kyckling med parmesan och senap

Ingredienser

Fyra kycklingfiléer.
2 dl ströbröd.
5 msk riven parmesanost.
4 msk smör.
2 msk dijonsenap.

Tillagning:

Värm ugnen till 200 grader. Lägg varje kycklingfilé mellan två plastpåsar och banka ut den till omkring en halv centimeters tjocklek, exempelvis med botten av en kastrull. Blanda ströbröd och parmesan i en plastpåse. Smält smöret och låt svalna något. Blanda ut fettet med dijonsenapen. Doppa filéerna i smörblandningen, lägg dem i påsen och skaka så att paneringen fastnar. Lägg kycklingen på en smord plåt och baka av i ugnen i 15–20 minuter. Om du varit lite lat när du bankade ut filéerna så kan de behöva 25 minuter i ugnen. De är färdiga när du ser att köttsaften är klar.

Kyckling med tomat, kapris och oliver

Ingredienser

Fyra kycklingfiléer.
½ dl svarta oliver.
1 dl finhackad schalottenlök.
4 msk kapris.
Två tsk torkad dragon.
En vitlöksklyfta – finhackad.
En burk hela tomater (eller åtta plommontomater i små kuber).
3 tsk rödvinsvinäger.
2 dl torrt vitt vin.
4 msk hackad persilja för garnering.
Olivolja för stekning.
Salt.
Vitpeppar efter smak.
Eventuellt en nypa socker.

Tillagning:

Sakta och peppra kycklingen. Bryn filéerna i en tjockbottnad gryta i cirka fem minuter. Lägg sedan ned schalottenlöken och vitlöken. Låt dem steka med en kort stund utan att löken tar för mycket färg. Se till at det finns nog med fett i grytan. Lägg i de avrunna och hackade tomaterna, dragon, kapris, oliver, vinäger och det vita vinet. Låt anrättningen koka upp och puttra i tio minuter under lock, eller tills kycklingen är genomkokt. Koktiden varierar med filéernas storlek. Om du vill ha en mer intensiv smak så kan du ta ur kycklingen och låta såsen reducera ned lite utan lock. Smaka av med salt, peppar och eventuellt en nypa socker. Toppa gärna med att röra ned några stänk av en bra olivolja efter att värmen slagits av. Strö över persiljan och servera med pasta eller ris.

Kyckling med pesto och parmaskinka

Ingredienser

Fyra kycklingfiléer.
3 matskedar grön pesto.
4 soltorkade tomater.
8 tunna skivor parmaskinka.
1 matsked matolja.

Tillagning:
Sätt ugnen på 200 grader. Låt oljan rinna av de soltorkade tomaterna och strimla dem. Skär ett snitt i varje kycklingfilé. Fyll fickan med en knapp matsked pesto och tomatstrimlorna. Linda varje filé med två skivor parmaskinka. Lägg dem på bakplåtspapper och ringla lite olivolja över varje filé. Sätt in plåten i ugnen och baka av i 20–25 minuter, eller tills kycklingen är genomstekt.

Följ ämnen i artikeln