Orm – middag som inte smakar pyton
Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-02-01
I Luleå kan man köpa orm på Ica
LULEÅ
Trött på falukorv?
Prova skallerorm.
Förra veckan började Ica Kvantum i Luleå sälja ormköttet till häpna kunder.
– Jättegott! Som att äta ål med kycklingkonsistens, säger Aftonbladets testätare Monica Luhr.
Skallerormarna är importerade från USA, och Conny Larsson i Ica:s köttdisk säger att man inte löper minsta risk att få giftet i sig.
– Nej huvudet är helt borta. Sedan är ormen flådd och urtagen.
Idén att köpa in udda vilt fick han när en kund frågade efter krokodilkött.
– Då sa vi på halvt skoj att vi borde ha lite orm till försäljning också.
Inte fridlysta
I disken ligger nu också krokodil, kamel, springbock, känguru, struts och skogsduva.
Men kan man äta skallerorm från USA med gott samvete?
– De är inte fridlysta, så det är samma sak som att äta till exempel björn som jagas på licens i Sverige, säger Jonas Wahlström, chef för Skansen-akvariet.
Rolf Larsson som är i affären för att handla är lite nyfiken på att prova, men Ulla Norman tar två steg tillbaka.
Än mer avskräckt blir hon när hon får syn på kilopriset - 890 kronor.
Med champinjoner
– Då köper jag hellre renfilé. Struts skulle jag kunna tänka mig, men inte krokodil och skallerorm.
Henrik Hagman på Ormbergets restaurang i Luleå har arbetat som kock i 48 år, och har tillagat ormkött förr.
Aftonbladet gav honom fria händer – resultatet blev wookad skallerorm med färska champinjoner och nudlar.
Varsågoda – recept finns här nedan!
Henrik Hagmans skallerormsragu
Ulrika Vallgårda