Svalka dig med en öl i grilloset
Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-05-25
”Pilsnergubben” Göran Winberghs bästa tips
Färsbiffar, scampi eller lammspett – en kall öl förhöjer
smaken, rensar rent och svalkar skönt i grilloset.
Här är Göran Winberghs hetaste förslag till grillmästaren.
Pilsner Urquell
(Tjeckien) 1566
4,4 % 12,90 kr (33 cl)
Smakrikt smörkolig, lätt rökig med frodig beska. Nämns som en av världens bästa öl – lysande till lamm och lax på gallret.
Jämtlands Pilgrim
(Jämtlands) 1384
4,5 % 19,90 kr (50 cl)
Muskulöst besk med klanger av enbär och salmiak, komplext fruktig. Smakrik ale till karré och kryddtunga färsbiffar.
Fuller’s 1845
(England) 1633
6,3 % 25,90 kr (50 cl)
Kraftigt beskt rostad ale med russin, knäck och kakao i smaken. Alkoholstark stämningshöjare medan glöden tar sig.
Breznak
(Tjeckien) 1694
5,1 % 13,50 kr (50 cl)
Mustigt maltig och torrt besk med lätt nyans av gräddkola. Bastant tjeck som spelar utmärkt med blodiga biffar av nöt.
Bryggmästarens -Pilsner (Åbro) 1209
5,0 % 11,90 kr (33 cl)
Friskt humleblommig med torr nyans av mango. Lyfter den örtiga sältan på grillens välkryddade fisk och kyckling.
Roslager
(Slottskällan) 1646
5,0 % 18,80 kr (50 cl)
Humlekryddig med mjuk maltsötma och stänk av aprikos och tallbarr. Rejäl pilsner som rensar rent bland kryddiga korvar.
Cobra
(Indien) 1623
5,0 % 14,50 kr (33 cl)
Ren och brödig med humleblommig knorr av citrus och päron. Ett ljust öl som friskar upp till lättkryddad fisk och mild scampi.
Murphy’s Irish Stout
(Irland) 1498
4,0 % 17,30 kr (50 cl)
Mjukt mockarostad och drickvänlig med krämig beska. Kolsvart törstsläckare – spännande till skaldjur och musslor.