Kryddan som skyddar dig
Uppdaterad 2014-12-22 | Publicerad 2013-11-27
Wellness guidar till kryddan som kan sänka kolesterolvärdet och lindra hunger
Peppar är ett samlingsnamn på flera olika kryddor, alla med mer eller mindre brännande smak och aromatisk doft. Pepparbuskens frukter är de som används mest i det svenska köket. När frukten är ung och omogen skördas den och kallas grönpeppar. Låter man frukterna sitta kvar tills de blir halvmogna blir de svartpeppar. Den helt mogna fruktens kärna är det som kallas vitpeppar. Hartser och eteriska oljor ger pepparsorterna deras kraftiga smak och doft. Pepparsubstanserna ger effekt på våra smärtreceptorer som reagerar med en brännande känsla, framförallt i munnen. Kajennpeppar är den mest brännande pepparsorten. Förutom som krydda i mat har peppar i olika former använts inom traditionell folkmedicin där den bland annat påståtts ge ett bättre sexliv, stärka hjärtat och vara bra mot lite alla möjliga infektioner och åkommor. Nyare forskning har inte kunnat bevisa särskilt mycket av detta. Men helt klart är att piperin, ämnet som ger peppar dess starka smak, kan ha positiva effekter på en mängd processer i kroppen och många peppriga forskningsprojekt på piperin
pågår.
Mia Sahl