Läs chatten om julgodis med Cecilia H Larsson
Vaniljkola, knäck, ischoklad och marsipanfigurer. Nu är det högtid för hemlagat godis.
Godare-profilen Cecilia H Larsson är ett riktigt godisproffs och vet både hur knäcken får perfekt konsistens och hur tryffelbollarna kan smaksättas på bästa sätt.
Läs Cecilias svar på läsarnas frågor från chatten.
Hur är det nu man gör kulprovet och vid vilken temperatur är knäcken helt perfekt i konsistensen? Vilket godis är bäst att göra tillsammans med barn? Frågorna är många och svaren kan du få här.
Cecilia H Larsson är både bakproffs och godisproffs. Läs Cecilias svar på frågorna från chatten.
Prova gärna Cecilias brynta smörkola, grymt god och perfekt till godisbordet i jul. Receptet hittar du här nedan.
Här kan du läsa frågor och svar från chatten med sötsaksproffset Cecilia H Larsson om julgodis.
- Fastnålat inlägg10 dec 2021Cecilia H Larsson
Tusen tack för alla frågor! Jag han inte svara på alla men kontakta och följ mig gärna på instagram för mer inspo kring julgodis och övrig bakning.
@homemade_by_cecilia
Och missa inte mina avsnitt på Godare i programmet Hembakat med Cecilia.
Vi hörs och lycka till med allt julgodis!
/Cecilia
Denna chatt är stängd.
Vilket är ditt bästa recept på vaniljkola, och vilken temp för den perfekta konsistensen?
TomtefarInte en vaniljkola men du kan byta ut ingefäran mon en vaniljstång, jag kokar till 125 grader.
Kola med brynt smör & ingefära
200 g smör
1 msk riven ingefära
2 dl vispgrädde
1 dl ljust muscovadorörsocker
2 dl strösocker
1 dl glukos
0,5 dl vatten
1 krm salt
Flingsalt att strö på efter.
Gör så här:
Förbered en form med bakplåtspapper, ca 20 x 20 cm. Riv ingefäran.
Bryn smöret i en kastrull, låt det bli ljusbrunt och dofta nötigt. Dra bort från värmen och rör i den rivna ingefäran.
Tillsätt grädden lite i taget i smöret. Rör ner muscovadorörsockret. Låt stå på låg till medelvärme.
I en större kastrull kokar du upp strösocker, glukos, vatten och låter det koka tills det blir brunt. Rör inte om utan vinkla kastrullen för att ”blanda” så det inte kristalliserar sig.
Häll försiktigt smörblandningen i den större kastrullen under omrörning och koka till 125 grader. Rör om då och då.
Häll upp i formen och låt svalna lite, strö på flingsalt.
Låt stelna i några timmar och skär sen i stänger som du twistar till skruvar. Strö ev över mer flingsalt.
Cecilia H Larsson10 dec 2021Hejhar du ett bra recept på fugde som är laktosfri?
MonicaHar inget recept på detta men det borde gå att byta ut mot grädden mot ett laktosfritt alternativ...
Cecilia H Larsson10 dec 2021Tack för massor med tips och råd! Tacksam för tips om hur man enklast chokladdoppar Mozartkulor. Favorit i familjen, men doppandet är knepigt.
MariaJa doppandet är kletigt...jag doppar med en gaffel med långa "gafflar" låter det rinna av så gott det går och skrapar av mot kanten, sen flyttar jag lite på dem innan de stelnat så de inte ligger i massa choklad eller använder ett chokladgaller de får rinna av på.
Cecilia H Larsson10 dec 2021Vill också tipsa alla bakhatare som mig, att prova att baka saffranskladdkaka med vit choklad. Superenkelt och så gott så tom en som mig uppskattar att baka. 😊
JinxBra tips, detta skall vara jättegott!
Cecilia H Larsson10 dec 2021
Brynt smörkola
Ingredienser
- flingsalt, att strö över
- 0.5 dl vatten
- 1 dl glukos
- 2 dl strösocker
- 1 dl muscovadosocker, ljust
- 2 dl vispgrädde
- 200 g smör