Tema Göta kanal tar Willy till final
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-07-08
Finalisterna i sommarens Grill-SM har utsetts
MANTORP. Hos familjen Lönnerhed är det grillat på menyn var tredje dag – året om.
Vartannat år måste de köpa en ny gasolgrill.
Så pågår också säsongen hos dem mellan februari och december.
Willy Lönnerhed i östgötska Mantorp skriver ofta matrecept som publiceras i tidningar. Att bli svensk grillmästare är inte hans största livsprojekt. Säger han.
– Det är roligt att bara ha kommit till finalen. Att få komma till Stockholm och se vad de andra finalisterna ska grilla.
Skickade in åtta recept
Men faktum är att Willy skickat in överlägset flest recept av alla tävlande. Åtta stycken.
Det blev kotletterna ” à la Millingstorp” som föll Aftonbladets jury i smaken. De marineras i öl i 24 timmar. En viktig nyckel till en lyckad grillmiddag om man frågar Willy.
– Själva grillningen är sedan över på tio minuter, klargör han.
Den utslitna reklamfrasen ”grillat är godast” får nytt liv hos Willy Lönnerhed.
– I snitt på hela året grillar vi väl var tredje dag ungefär.
Snö inget hinder
Regn, snö eller blåst är inget som hindrar Willy från att grilla på altanen där hemma.
– Vi brukar ställa in grillen i januari när det blir för kallt. Men sedan kommer den nog fram igen i februari.
Familjen på hedersplats
Förstapriset i tävlingen är en grillfest ordnad av stjärnkockar. Om Willy tar hem priset blir den egna familjen hedersgäster.
Willys recept
Grillade kanalkotletter "à la Millingstorp" med sluss-sallad är Willy Lönnerheds tävlingsbidrag.
Kanalkotletter
För 4 personer
Ingredienser:
4 fläskkotletter
1 flaska Göta Kanal brygd
Salt
Svartpeppar
Olivolja
Gör så här:
Kotletterna marineras i öl i 24 timmar. Lägg dem i dubbla plastpåsar, och häll i ölen. Knyt om och ställ i kylen ett dygn. Vänd ibland.
Tänd grillen. Gå ut med plastpåsen och låt kotletterna rinna av i ett durkslag. Peppra lätt på bägge sidor. Pensla sedan grillgallret med olivolja.
Grilla två-tre minuter på stark värme. Vänd och salta nu lätt och grilla ytterligare tre-fyra minuter på varje sida.
Sluss-sallad
För 4 personer
Ingredienser:
1 kilo, inte riktigt färdigkokt, färskpotatis
2 små burkar krossad ananas
2 knippor finklippt dill
4 matskedar lätt crème fraiche
4 matskedar lätt majonäs
Curry efter smak
Salt och svartpeppar
Gör så här:
Skiva färskpotatisen.
Blanda med krossad avrunnen ananas och finklippt dill (spara lite dill och strö över vid servering).
Rör försiktigt ned crème fraiche, majonäs och "dofta" över curry. Smaka dig fram med curryn. Blanda försiktigt.
Salta och peppra efter smak.
Låt salladen stå och dra kallt några timmar så att smaken utvecklas. Vid servering: strö över lite finklippt dill.
Juryn kommenterar:
”Kul med Göta kanal-tema. Men framför allt kittlar de lite ovanliga smaksättarna – öl i marinaden och curry i potatissalladen – sinnena.
PS. Annan öl än den lokala brygden från Millingstorp funkar också bra.”
Finalistens grill-knep:
Ha alltid en rengjord grill för fräschheten.
Ha välpreparerade råvaror. En bra marinad är oftast avgörande för slutresultatet.
Glöm aldrig att spreja grillgallret så att maten inte bränns fast.
Roland Johansson