Imponera med hembakt
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-11-06
Sätter piff på frukost, mellanmål och middag
Inget slår doften av hembakat bröd. Vi bjuder på tre härliga recept till frukost, mellanmål och middag.
Nattjäst frukostbröd
Blir 20 bröd
Tar 20 minuter + jästid och tid i ugn
25 g jäst
1 dl mjölk
4 dl vatten
1,5 tsk salt
1 msk honung
1 dl råg-, dinkel- eller grahamsmjöl
9,5 dl vetemjöl
Mjöl till utbakning
Gör så här:
PÅ KVÄLLEN:
1. Smula ned jästen i en rymlig degbunke.
2. Rör ut jästen med lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet samt mjölk.
3. Rör ned salt, honung och mjölet. Arbeta raskt ihop till en lös deg. Det gör du enklast för hand, inte i köksmaskin.
4. Strö lite mjöl över degen och täck den med en ren handduk. Ställ in degbunken i kylen över natten.
PÅ MORGONEN:
1. Sätt ugnen på 250 grader.
2. Strö ett ordentligt lager mjöl på bakbordet. Stjälp upp den uppjästa degen och strö över lite mjöl. Obs! Knåda inte.
3. Dra försiktigt ut degen till en rektangel. Så mycket luft som möjligt ska vara kvar i degen.
4. Skär degen i fyra remsor och skär varje remsa i fem bitar på snedden. Det gör inget om de blir lite ojämna.
5. Lägg degbitarna på bakplåtspapper på en plåt. Grädda direkt i cirka 15–17 minuter. Brödet ska få en ordentlig skorpa. Låt svalna på galler.
Rågknutar med russin
Blir 16 eller 34 knutar
Tar cirka 2 timmar
25 g jäst
25 g smör
5 dl vatten
2 tsk salt
1,5 dl russin
1 stort äpple, rivet
700 g (cirka 13 dl) mörkt lantbrödsmjöl
Gör så här:
1. Smula ned jästen i en rymlig degbunke.
2. Smält smöret och häll i vattnet. Värm till 37 grader.
3. Rör ut jästen i lite av vätskan. Tillsätt resten av vätskan, salt, russin och äpple samt det mesta av mjölet.
4. Arbeta degen väl, cirka 8–10 minuter i köksmaskin.
5. Strö över lite mjöl och låt degen jäsa övertäckt till dubbel storlek, cirka 25 minuter.
6. Stjälp upp degen på mjölat bakbord. Dela den i 16 eller 24 bitar, beroende på hur stora bullar du vill ha.
7. Rulla ut bitarna till längder, cirka 25 cm långa,
och forma till knutar. Lägg på plåtar och strö över lite mjöl. Täck med bakduk och låt jäsa i cirka 25 minuter.
8. Sätt ugnen på 225 grader.
9. Grädda bröden i 12–15 minuter. Låt svalna på galler.
Brytbröd med oliver och timjan
Blir 1 stort eller 2 mindre bröd
Tar ca 2 timmar
50 g jäst
7 dl vatten
2 tsk salt
1 msk honung
1 msk olivolja
500 g (cirka 8,5 dl) durumvetemjöl
600 g (cirka 10 dl) vetemjöl
Mjöl till utbakning
FYLLNING:
1/2 dl olivolja
2 dl svarta oliver, skivade
Hackad timjan, cirka 1 kruka
Olivolja och flingsalt
Gör så här:
1. Smula ned jästen i en rymlig degbunke.
2. Värm vattnet till 37 grader. Rör ut jästen i lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet, olja, salt, honung och mjölet, lite i taget.
3. Arbeta degen kraftigt, helst i köksmaskin, i 10–12 minuter. Strö över lite mjöl och täck med en bakhandduk. Låt jäsa i rumstemperatur i minst 25 minuter.
4. Häll upp degen på mjölat bakbord. Knåda den smidig.
5. Kavla ut till en stor rektangel, cirka 40 x 60 cm. Pensla degen med olivolja, strö över oliver och hackad timjan. Rulla ihop som en rulltårta.
6. Skär rullen i 15 bitar och lägg dem tätt på en plåt. Om du i stället vill göra två mindre bröd, dela degen i 14 bitar och gör två bröd av sju bitar vardera. Tänk på att bröden måste ha plats att jäsa ut i ugnen.
7. Sätt ugnen på 225 grader.
8. Jäs brödet under bakduk i cirka
30 minuter. Pensla brödet med lite olivolja och strö över flingsalt.
9. Grädda i 25–30 minuter, tills brödet fått fin färg.
10. Låt svalna under bakduk på galler.
TIPS! Variera fyllningen genom att byta ut oliverna mot soltorkade tomater eller fetaost. I stället för timjan kan du ta rosmarin eller oregano – eller varför inte en blandning av olika sorters örter?
Sara Bergfors