Pasta i ugn med ärtor, skinka och ricottaost
Uppdaterad 2022-05-05 | Publicerad 2015-11-10
Pasta al forno con taccole, piselli prosciutto e ricotta
En skön pasta i ugnen med en gyllene yta på toppen.
Snabbt, snyggt och smaskigt.
Mer italienskt än så här blir det knappast!
Ingredienser för fyra personer
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Koka upp lättsaltat vatten och lägg först i de gröna ärterna och koka dem tills de börjar mjukna, lägg sedan i sockerärterna och låt dem koka med i 1 minut. Häll över ärterna i ett durkslag, spola av med kallt vatten och låt dem rinna av.
3. Skär prosciutton i strimlor och osten i små bitar.
4. Koka pastan i lättsaltat vatten tills 2 minuter av koktiden kvarstår. Häll av pastan i ett durkslag.
5. Rör ihop ricotta, mjölk, parmesanost (1 dl), salt och peppar i en stor skål. Blanda i ärter, ost och prosciutto och sist pastan. Rör om noga så allt blandas väl.
6. Smörj en ugnssäker form med olja och fördela pastan
i formen, strö över ströbröd blandat med parmesan. Gratinera i ugn i cirka 10–15 minuter. Servera genast.