Osso bucco på låtsas
Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2003-11-11
Falukorvs-tournedos, krabbpinnar gjorda på sej och karamellfärg.
Vi är skeptiska till matfusk. Men blir det gott och går mycket fortare, som i den här fuskiga osso buccon, så okej då.
Det här behöver du
(4 personer)
4 fläskkotletter
2 stora morötter
100 g rotselleri
2 lökar
400 g krossade tomater, 1 burk
1 tärning grönsaksbuljong
2 lagerblad
1 vitlöksklyfta
3 msk djupfrysta provençalska örter, eller hackad persilja och timjan och basilika
1/2 citron
pasta
1 dl vatten (eller lika mycket torrt vitt vin)
1 + 1 msk smör
salt
peppar
Så här gör du
1. Skala morötterna och sellerin och skär i små tärningar.
2. Skala och hacka lökarna och vitlöksklyftan.
3. Fräs rotfrukterna, löken och vitlöken i 1 msk av smöret/ margarinet i en stor gryta.
Löken ska bli glansig men inte ta färg.
4. Häll i tomaterna, vattnet/vinet, buljongtärningen och lagerbladen. Salta och peppra.
Rör om och koka under lock på svag värme i 20 minuter.
5. Sätt igång pastakoket.
6. Ta fram kotletterna så att de inte är iskalla när du ska steka dem.
7. Be någon duka, sätt dig i soffan och läs Aftonbladet.
8. Tvätta citronen och riv 1 msk (knappt) skal på mellangrova sidan.
9. Blanda ner citronskalet och de frysta örterna i grytan.
Späd med lite vatten om det kokar torrt. Smaka av med salt och peppar.
10. Salta och peppra kotletterna och bryn dem snabbt på båda sidor i 1 msk smör i en stekpanna.
11. Putta över kotletterna i grytan och låt dem koka klart i 10 minuter.
12. Servera med pasta och en grönsallad.
Gott att dricka till
Vitt i grytan - och i glaset
BFC Cataratto trebbiano (2462) Italien, 64 kronor.
Riktiga varianten
I originalreceptet bryner du 1 kg skivad kalvlägg och låter köttet koka med i tomatsåsen 1 timme och 30 minuter.