Hoppa till innehållAftonbladet

Idag Smörgåstårtans dag, imorgon Ostkakans dag

”Familjen älskar mina lammspett”

Uppdaterad 2021-04-20 | Publicerad 2008-07-10

Selim laddar med några veckors semester i Turkiet

För Selim Kalpak, 30, från Stockholm är grillningen inte bara en hobby.

Det är också hans levebröd.

– Jag tänkte direkt att jag måste ställa upp med mitt lammrecept, säger han.

Till vardags hittar man Selim Kalpak vid grillen på Amida Kolgrill vid Medborgarplatsen i Stockholm. Han är med andra ord inte någon nybörjare när det kommer till grillning. Ändå är han blygsam över sina vinstchanser i grill-SM.

– Det beror ju lite på vad de andra ställer upp med och vad juryn gillar. Det är en kul grej att bara vara med.

Familjens favorit

Det brukar låta så. Men receptet är väl inövat.

– Jag brukar göra det åt min fru och hennes son. Familjen älskar det.

För en rutinerad grillare som Selim rådde det aldrig några tvivel om att han skulle ställa upp. Så fort han hörde talas om tävlingen var saken klar.

Semester först

– Det är min bransch. Jag tänkte direkt att jag måste ställa upp med mitt lammrecept.

Uppladdningen inför tävlingen sker med ett par veckors semester i Turkiet. Då blir det inte så mycket tid vid grillen som i vanliga fall. Men det är troligen inget som påverkar Selims chanser.

– Jag har jobbat med det här i sex–sju år, säger han.

Selims recept

Lammfärs på spett är Selims tävlingsbidrag.

Lammspett

För 4 personer

Ingredienser:

300 g lammfärs

1/3 röd paprika

1/3 grön paprika

2 vitlöksklyftor

1/3 rödlök

En näve persilja

Krydda:

1½ msk grillkrydda

2 tsk paprikapulver

1 tsk chilipulver

Gör så här:

Blanda hälften av grillkryddan med lammfärsen. Finhacka paprikorna samt röd- och vitlöken. Strö de hackade grönsakerna över färsen och tillsätt det sista av grillkryddan.

Arbeta ihop ingredienserna, och lägg till chilin och persiljan. Den färdigblandade färsen läggs på spetten för grillning.

Bredvid lammfärsen kan tomater, gul lök, champinjoner och en hel aubergine läggas.

Sallad

Ingredienser:

1 hackad rödlök

Persilja

Sumak-krydda

1 grovhackad salladslök

2 msk tomatpuré

1 tsk salt

1 tsk chilipeppar

Gör så här:

Marinera rödlök och persilja i kryddan sumak. Tillsätt övriga ingredienser och blanda.

Selims tzatziki

Blanda ingredienserna:

Grovhackad gurka

Turkisk yoghurt

Vitlök

Mynta

Salt

Olivolja (lite)

Ezme (Kurdisk sallad)

Blanda ingredienserna:

Finhackad gurka

Rödlök

Turkisk paprika

Tomat

Romansallad

Röd paprika

Kryddor

Olivolja

Salt

Paprikapulver

Sumak

Saft från en granatäpple

Juryn kommenterar:

Jon Hansson, jurymedlem, kommenterar finalisterna.

"En rutinerad herre som öser på med smaker från Mellersta östern. Det är inte bara de saftiga grillspetten som lockar utan också den kryddiga kurdiska salladen."

Finalistens grillknep

Allt som behövs är en vanlig grill med kol – inte el.

Våga vänta på rätt glöd.

Ta bort lammköttet snabbt – risken att det blir bränt är stor.