Sura inte – välj rätt från början

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-08-19

Juryn fick se burkarna och visste vad de smakade på. I testprotokollet satte deltagarna betyg på doft, smak och konsistens.

Imorgon pyser det.

Men vilken burk bör öppnas med försiktighet?

Aftonbladets testpanel har gjort jobbet.

mums! Aftonbladets panel bestod av Skansens chef John Brattmyhr, presschefen Christina Hamnqvist, landslagskocken Carina Brydling, K-C Wallberg som driver Gubbhyllan och Bo Söderström med ett förflutet i surströmmingsbranschen. Anna Åkerberg och Wivianne Svedberg var testets noviser.

650 ton surströmming ska glufsas i landet och numera är det inte bara norrlänningar som ger sig på de sura firrarna. Försäljningen är tämligen jämnt fördelad i landet.

Men vilken strömming är godast?

För Aftonbladets räkning bänkade sig en tung jury med fem surströmmingskännare och två noviser på restaurang Gubbhyllan på Skansen.

Skansens chef John Brattmyhr, presschefen Christina Hamnqvist, landslagskocken Carina Brydling, K-C Wallberg som driver Gubbhyllan och Bo Söderström med ett förflutet i surströmmingsbranschen stod för expertisen medan Anna Åkerberg och Wivianne Svedberg lurades med som totala oskulder i sammanhanget.

Avnjutes med mjölk

Sedan sniffades och tuggades och smakades det.

Panelen var rörande överens om att hela strömmingar absolut är att föredra framför de färdigfiléade.

– Den här smakar ju duschdraperi, sa Carina Brydling om Oskars filéer.

Finns det någon typisk nybörjarströmming, då?

Nej, de nykläckta surströmmingsätarna var eniga med experterna: Måsens och Mannerströms fiskar var bäst.

– Om man dricker mjölk till surströmmingen så mildras både lukt och smak, tipsade K-C Wallberg.