Varför är belgiskt öl så starkt?
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-01-09
Jag har hört mycket om belgisk öl på senaste tiden, bland annat att de har världens bästa öl och att de har flest bryggerier för sin yta. Vad jag inte riktigt förstår dock är varför de alla är så starka.
Är det något bryggerierna strävar efter och i sådana fall varför? Jag skulle nog bli full efter en öl med över sju procent alkohol men jag är samtidigt intresserad eftersom alla pratar om Belgien just nu.
Vad tycker du? Har du några förslag på hur man försiktigt kan börja dricka världens så kallade bästa öl?
Tack för dina underhållande artiklar och svar!
Anders
SVAR: Mja, att Belgien skulle vara världens bästa ölland håller jag inte med om. Att landet har ett enormt utbud av specialöl med fantasieggande namn och smaker råder det ingen tvekan om. När det gäller belgiskt öl är det dock främst de särpräglade klosterölen, de så kallade trappistölen, man tänker på. Och i dess historia döljer sig orsaken till styrkan och smaken.
Efter franska revolutionen stod religionen och klostren inte högt i kurs – munkarna drevs söderut mot Spanien och norrut mot Flandern. Munkarna som hamnade i nuvarande Belgien kunde ju inte längre odla sina druvor utan gick över till ölbryggning. Men de lade ned all sin längtan efter hemmaklostrets vin i sina överjästa brygder som blev mycket starka (sju till tio procent) med en kraftigt fruktigt smak som faktiskt kan påminna lite om madeira eller portvin. Så Anders, låt dig inte skrämmas av den höga alkoholhalten – drick lite mindre så blir du inte på örat.
Du kan inhandla några av de underbara (men dyra) trappistölen på systemet: Chimay, Orval, Rochefort och Westmalle. Om du ändå vill prova ett mindre starkt belgiskt öl så rekommenderar jag De Koninck (11531, 15,30 kr, 33 cl, 5.0 %) – mycket snällare än trappisterna men med lite av den fruktighet och kanelkrydda som är typiskt belgiskt.