Hoppa till innehållAftonbladet

Idag Smörgåstårtans dag, imorgon Ostkakans dag

Läs chatten med Markiz om helgens godaste rätter

Få inspiration och tips till helgmaten

Uppdaterad 2021-05-10 | Publicerad 2021-05-07

Veckodagarna går fort och nu är det hög tid att planera helgens matlagning. Vill du ha ny inspiration och tips på goda rätter har du kommit rätt. Matkreatören Markiz Tainton delar med sig av tips och råd om helgens godaste mat.

Läs Markiz frågor och svar i chatten.

Markiz Tainton: Så gör du härlig shakshukaMarkiz Tainton: Så gör du härlig shakshuka

Duktiga matkreatören Markiz Tainton lagar mat från världens alla hörn. Färgglada grönsaker och kryddor är hennes bästa kompisar i köket även om hon egentligen tycker att kärlek är den bästa kryddan.

Markiz delar med sig av både tips och recept, här nedan kan du läsa alla frågor och svar från chatten.

Läs frågor och svar om mat till Markiz Tainton.

  • Fastnålat inlägg
    7 maj 2021
    Markiz Tainton

    Tack för en mysig stund! Vi hörs och ses snart igen! Trevlig helg!

    Love Markiz

Denna chatt är stängd.

  • Jag ska bjuda tjejen på dejt men spiller ofta... Har du någon mat som OMÖJLIG att spilla ;)

    Anton Mikael Jurvelin Olsson

    https://godare.se/serier/markiz-tainton/markiz-tainton-gurksallad-med-kyckling/

    <3 Lycka till!

    Markiz Tainton
    7 maj 2021
  • Har drivor av färsk ramslök, vill ha recept på annat än soppa, pesto, tips tack

    🤩

    Ramslökssmör

    15 blad ramslök

    120 gram smör, rumsvarmt

    0,5 tsk flingsalt

    2 tsk citronskal

    1 tsk citronsaft

    Tillagning

    1. Ta fram smöret så det blir rumsvarmt. Man kan ev. mikra det mjukt dock utan att det smälter.

    2. Skölj och finhacka ramslöken.

    3. Lägg i en skål med smöret.

    4. Skölj och riv skal av citron samt dela och pressa ur lite av saften.

    5. Blanda ramslök, citronskal, citronsaft och salt med det mjuka smöret. Smaka av smöret med salt.

    6. Lägg smöret på plastfilm eller smörpapper. Eller både och.

    7. Forma och rulla ihop till en rulle ca 3,5 cm diameter. Vrid ihop ändarna.

    8. Lägg i kylen att stelna i minst en halvtimme. Förvaras i kylen men kan också frysas in.

    9. Vid servering så tar du fram smöret och skär det i ca 1,5-2 cm tjocka skivor. Lägg upp på assiett eller fat. Låt gärna smöret smälta lite direkt på den varma maten.

    Markiz Tainton
    7 maj 2021
  • Vad är din bästa bakismat? #torsdagsfyllanförsvinnerinte

    Maja Blomberg

    Asså Cola, kebabrulle och pommes!

    Markiz Tainton
    7 maj 2021
  • bästa kebab såsen?

    rarara

    Den bästa såsen är med

    yoghurt

    lite ramlösa

    mynta, finhackad

    salt & peppar.

    Markiz Tainton
    7 maj 2021

Aktuell med ny säsong på Godare

Markiz Tainton var med i Sveriges Mästerkock 2014 och är idag en älskad matkreatör och tv-kock. 

Nu är hon aktuell med en ny säsong av sin populära programserie “Markiz Tainton” på tv-kanalen Godare. 

– Säsong två är äntligen här, det känns så himla kul! Jag hoppas att den kan inspirera och också utmana tittaren i att våga kliva in i smaker och kök som kanske är okända, säger hon. 

Precis som förra säsongen får tittaren följa med på en härlig resa med kryddor, smaker och rätter från olika delar av världen. 

– Mat är dofter, kultur och kärlek – säsong två består av alla de komponenterna, säger hon. 

Har du en fråga till Markiz om vad just du ska laga ikväll? Missa inte chansen att chatta med henne här på Aftonbladet Mat & Dryck klockan 14. 

Markiz Tainton 

  • Ålder: 34
  • Yrke: Matkreatör och tv-profil. 
  • Bor: I Solna tillsammans med maken Kevin och barnen Liora och Sade. ● Drömmer om: Att få göra mer tv, jag älskar det!
  • Aktuell med: En ny säsong av matlagningsprogrammet ”Markiz Tainton” på Godare och podden ”Vass tunga”. Driver bloggen och intstagramkontot markiztainton. 
Vad blir det till middag? Markiz Tainton svarar