Snabb tomatsoppa med crème fraiche
Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2003-07-21
Från och med nu tänkte jag lägga in några solorecept då och då eftersom det har kommit önskemål om det. Inte så konstigt - allt fler lever ju på egen hand.
Det här behöver du
(1 person)
1 burk krossade tomater (400 g)
1/2 lök
1 msk smör/margarin
1/3 tärning grönsaks- eller kycklingbuljong
lite tabasco eller cayenne
1/2 kruka basilika (cirka 15 stora blad eller 1 tsk torkad)
2 msk crème fraiche
2 msk getost, chèvre
1-2 skivor formbröd
1 msk olivolja
1/2 vitlöksklyfta
1 dl vatten
socker
salt
Så här gör du
1. Hacka löken fint.
2. Hacka basilikan grovt. Spara några blad till dekoration.
3. Fräs lökhacket i smöret/ margarinet i en kastrull. Det ska bara bli blankt inte brynt.
4. Häll i tomatkrosset och smula i buljongtärnings-biten. Koka ett par minuter.
5. Smaka av med salt, socker, tabasco/cayenne, hackad basilika.
6. Späd med någon deciliter vatten till önskad soppighet.
7. Ta bort skalet på getosten och mosa ihop den med crème fraichen.
8. Skär brödet i tärningar. Hetta upp olivoljan i en stekpanna. Mosa till en vitlöksklyfta och låt den steka med. Stek brödkrutongerna tills de blir gyllene.
9. Servera soppan med getostcrèmen och krutongerna.
Gott att dricka till
Kranvatten med några citron-, apelsin- eller gurkskivor i är både snyggt och billigt.
Varianter
Du kan smaksätta crème fraichen med lite vitlök i stället för getost. Eller så tar du någon smaksatt färskost i stället.
I stället för krutonger: skär baguette i tunna skivor och rosta på galler i ugnen någon minut. Gnid med lite vitlök. Förvånansvärt gott.