Strömming med ansjovissmör

Uppdaterad 2017-12-04 | Publicerad 2003-05-27

Sotare

Tore Wretman skriver att det ska vara skalpotatis till sotare. Men jag gillar inte skalpotatis (om det inte är nyupptagen färsk) - så det blir ett litet majestätsbrott här.

Stek inte sotarna för länge, trots namnet ska de inte vara alldeles sotsvarta.

Det här behöver du

(4 personer)

800 g strömming, urtagna med ryggbenet kvar eller helt rensade

100 g smör

2 msk hackad dill

1 liten ask ansjovis,

7-8 filéer

salt

1 dl vatten

potatis

Så här gör du

1. Sätt igång potatiskoket.

2. Ta fram smöret så att det hinner mjukna lite.

3. Hacka dillen.

4. Hacka ansjovisarna.

5. Mosa ihop med smöret, dillen och ansjovisen i en skål med en gaffel.

6. Lägg ansjovissmöret på en bit plastfilm. Rulla ihop till en rulle och kyl så kan du skära snygga skivor.

7. Smörj en stekpanna med en gnutta olja. Hetta upp ordentligt och stek strömmingarna ett par minuter på varje sida.

Vik ihop filéer så att du får som en hel fisk igen innan du steker dem.

(En annan variant är att lägga grovt salt i stekpannan när du steker fisken. Då bränner den inte fast så lätt - och dessutom får strömmingen en god salt smak.)

8. Skvätt lite saltvatten på de stekta fiskarna och servera med potatisen och ansjovissmöret.

Gott att dricka till

Tror mycket på öl till sotarna:

Roslager (1646) Sverige, 17:90 (50 cl).

Tipset

Lägg i halster och stek på grillen. Försök inte utan halster - det slutar bara med en massa trasiga strömmingar på tallriken och nere bland grillkolen.

Jon Hansson