Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

"Jag försökte få tag på ekologisk välling"

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-11-19

Poodles-stjärnan äter bara grönt och ekologiskt

Hårdnackad vegetarian och grym i köket.

The Poodles-stjärnan Jakob Samuel, 38, är noga med allt han stoppar i sig.

– Jag äter inget som burit ett ansikte.

Jakob Samuel handlar ekologiskt av alla goda skäl som finns.

Turnélivets baksida är just maten.

– Jag saknar aldrig kött, även om det kan bli lite tråkig mat i bussen ibland, säger Jakob Samuel som just nu befinner sig på Europaturné med The Poodles.

Gruppen slog igenom i Melodifestivalen. I september släpptes deras album ”Sweet trade” som lanseras på turnén. Ett tjugotal städer ska hinnas med före jul.

– Det är inte så farligt som det låter, säger fyrabarnspappan som pendlar hem några dagar varje vecka.

Kör efter eget huvud

–?Vardagarna består av ett rätt skönt kaos, men jag är nog hemma mer än många pappor, säger Jakob.

Han trivs i köket och lagar mycket thai- och indisk-inspirerad mat.

– Min fru är lite mer varierad och läser recept medan jag kör efter eget huvud.

Matintresset har han hemifrån. Morfar var strikt vegetarian. Hans egna barn får äta vad de vill.

– Men hemma blir det bara vegetariskt, slår han fast.

– Av alla goda skäl. Fördelningspolitiskt, ekologiskt, klimatet, djurhumanitärt?…

Av samma skäl handlar familjen allt ekologiskt.

– Jag försökte få tag i ekologisk välling och upptäckte att det inte fanns. Då ringde jag leverantören.

Jakob Samuels matvecka

Torsdag

"En väldigt vanlig dag hemma"

Frukost: Fruktsallad, fil, hembakat fullkornsbröd med tartex och kaffe.

Lunch: Vegetarisk korv med fullkornsbröd. Drack vatten till.

Middag: Rotfruktsgratäng med sesam nuggets, sallad och avokadomousse.

Kommentar: En väldigt vanlig dag hemma. Mousse kanske ser komplicerat ut men det går rätt snabbt.

Fredag

"Releasefest efter middagen..."

Frukost: Fruktsallad, fil, hembakat fullkornsbröd med tartex och kaffe.

Lunch: Rotfruktsgratäng med nuggets (rester från gårdagen). Ett glas vatten.

Middag: Fullkornspasta med tomatsås och vegetarisk salami, mangosallad. Vin.

Kommentar: Var hemma hela dagen och stack på releasefest efter middagen. Där var det väl alldeles för mycket spirituosa?…

Lördag

"Somnade ifrån middagen"

Frukost: Hembakat fullkornsbröd med tartex och en kaffe i bilen.

Lunch: Usel broccolipaj i Trollhättan, frukt och vatten till.

Middag: –

Kommentar: Trött, somnade från middagen. Vi skulle egentligen gått ut och ätit i Göteborg. Sviter efter gårdagens festande.

Söndag

"Hotellen brukar ha schysst frukost"

Frukost: Hotellfrukost med fil, fullkorns-ostmacka, kaffe och jos.

En fullkornsmacka och en kopp kaffe på signeringen av nya plattan.

Lunch: Grönsaksbiff med bulgur och vitkålssallad?... rätt mediokert.

Middag: Delikat Tibetmunk-gryta med glasnudlar, ris och sötsur sås på Kinakrog i Göteborg. Drack öl.

Kommentar: Hotellen brukar alltid ha schyst frukost med mycket frukt och grönt.

Måndag

"SJ sköter sig verkligen"

Frukost: Hotellfrukost med fil, fullkorns-ostmacka, kaffe och jos.

Frukt på ”Kanal lokal” i Göteborg.

Lunch: Vegetarisk lasagne med tomatsås på tåget hem. Drack morotsjos till.

Middag: Vegetarisk tandoorigryta med ananas och kikärtor, ris och sallad. Öl. Götteligött!

Kommentar: SJ sköter sig verkligen. De har fattat det där med mat.

Tisdag

"Ibland glömmer jag bort lunchen"

Frukost: Fil och fruktsallad, hembakat fullkornsbröd med tartex, vegetarisk salami, tomat och färsk basilika. En kopp kaffe.

Lunch: Banan.

Middag: Fullkornspasta med sojafärssås och avokadosallad. Ett glas vin.

Kommentar: Ibland när jag sitter hemma och sjunger glömmer jag bort lunch. Plötsligt upptäcker man att det är dags att hämta barnen.

Onsdag

"Grillkioskerna har vegetarisk mat"

Frukost: Fil, fruktsallad, hembakat fullkornsbröd med tartex, vegetarisk salami, tomat och färsk basilika. En kopp kaffe.

Lunch: Vegetarisk hamburgertallrik med mos och grönsaker. Helt okej.

Middag: Vegetarisk wok à la Jakob. Öl.

Kommentar: Väldigt många grillkiosker har faktiskt både vegetarisk korv och hamburgare. Det är bra att veta när man är ute på vägen.