Pangvinerna som lyfter din sommar

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-06-04

De 5 populäraste mousserande vinerna - så tycker experterna

SE UPP FÖR KORKEN! Med bubblor i flaskan är halva festen fixad. Johan Asplund och hans sällskap njuter under en solig picknick på Skeppsholmen mitt i Stockholm.

Friska bubblor på tungan gör det hela lite roligare.

Nu i sommarfesternas tid-er smäller champagnekork-arna som aldrig förr.

- Att det ökar så mycket beror nog på att det är så festligt, säger vinexperten Carl Jan Granqvist.

Aftonbladet har låtit tre expert-er sätta betyg på det mest populära bubblet just nu.

Bröllop, studentfester och trädgårdsmingel - nu hopar sig goda tillfällen för att korka upp en kall flaska bubblande vin.

Ger syrekick

Champagne och andra mousserande viner passar bäst i just festliga sammanhang. En god idé är att byta ut den mastiga tårtan och kaffet mot ett friskt glas bubbel, tycker Carl Jan Granqvist.

- Mousserande viner ger en syrekick i hjärnan. Av tårta blir man tungsint, säger han.

Till vinet brukar han servera ostkakor eller ljumma smördegsansjovisrullar. För till en elegant dryck ska tillbehören vara eleganta, säger Carl Jan Granqvist.

- Det är inte roligt att få chips eller nötter till. Det blir oerhört banalt.

Prisvärda sorter finns

Priserna skiljer sig ju som bekant en hel del när det gäller

viner från det exklusiva Champagnedistriktet i Frankrike och mer vanliga mousserande drycker. Men för dig som inte tillhör champagnesprutarna på Stureplan finns en del prisvärda alternativ som inte gör ett stort hål i plånboken.

- Champagne ska man satsa på till en kärleksfull stund, tycker Carl Jan Granqvist.