Gott med ärter och linser
Uppdaterad 2019-12-02 | Publicerad 2009-01-28
Smarrigt – så in i baljan!
Baljväxter anses ofta lite tråkiga i matlagningen.
Så fel det kan bli!
Vi tog hjälp av matskribenten Caroline Hofberg för att få lite sting bland ärtor och linser.
Håll till godo!
Thaipaj
I en traditionell paj häller man oftast en äggstanning över fyllningen innan pajen gräddas. Här fyller jag i stället det förgräddade pajskalet med wokade grönsaker och en krämig kokossås.
4–6 portioner
Tid: 60 minuter.
Pajskal:
1 dl kokos
2 dl vetemjöl
1/2 dl grahamsmjöl
1/2 tsk salt
125 g kallt smör
Sås:
1 paket krämig kokosmjölk, 200 ml (18 procents fetthalt)
1 dl crème fraiche
3 tsk röd currypasta
2 tsk riven färsk ingefära
1 pressad vitlöksklyfta
Rivet skal av 1 lime
Salt
1,5 tsk Maizena majsstärkelse + 0,5 msk vatten
Grönsaksfyllning:
2 små röda paprikor
100 g bönor, till exempel haricots verts, vaxbönor eller sockerärter
100 g grön sparris
200 g minimajs
Sesamolja
Sesamfrön
Gör så här:
1. Pajskalet: Sätt ugnen på 225 grader. Rosta kokosen i en torr het stekpanna. Blanda mjöl, salt och kokos. Tillsätt smöret i tärningar och arbeta ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform, 24 centimeter i diameter. Nagga bottnen med en gaffel. Låt stå i kylen minst 30 minuter. Grädda pajskalet i mitten av ugnen cirka 12 minuter.
2. Såsen: Koka kokosmjölk, crème fraiche, currypasta, ingefära och vitlök några minuter. Blanda i limeskal och salt. Rör ut mjölet i vattnet. Vispa i redningen i såsen, koka upp och dra från värmen.
3. Fyllningen: Skär paprikorna i strimlor och dela bönor, sparris och majs på mitten. Hetta upp oljan i en wok. Stek grönsakerna några minuter tills de mjuknar. Lägg dem i pajskalet och ringla över såsen. Strö över sesamfrön.
4. Servera pajen nylagad och varm.
Toast au chèvre chaud med italiensk linssallad
En fransk klassiker som man aldrig tröttnar på. Här har jag valt att servera den med en italiensk linssallad.
4 portioner
Tid: 30 minuter.
4 skivor formbröd, gärna grovt
4 skivor chèvre, à cirka 40 g
2 msk pinjenötter
2 msk flytande honung
4 msk hackade soltorkade tomater i marinad
Linssalladen:
2 dl röda linser
2 tärnade tomater
1 hackad rödlök
1 kruka hackad basilika
2 msk pressad citron
1 pressad vitlöksklyfta
3 msk olivolja
Flingsalt
Nymald peppar
Gör så här:
1. Toasten: Sätt ugnen på 225 grader. Rosta bröden. Kantskär dem eller ta ut rundlar med till exempel ett glas.
2. Lägg en skiva ost på varje brödskiva och placera bröden på en bakpappersklädd plåt. Lägg pinjenötterna bredvid.
3. Gratinera i mitten av ugnen tills osten och nötterna fått fin färg, cirka sex minuter. Se till att nötterna inte bränns.
4. Ringla över honung medan osten är riktigt varm. Strö över tomater och pinjenötter.
5. Linssalladen: Koka linserna enligt anvisningen på förpackningen, cirka åtta minuter. Spola dem genast i kallt vatten och låt dem rinna av. Var försiktig så att de inte kokar sönder och bli mosiga.
6. Blanda med resten av ingredienserna och smaka av med salt och peppar.
Tips! När man kokar linser kan man koka dem knappt mjuka och sedan låta dem ligga kvar och dra i kastrullen. På så sätt undviker man att de blir mosiga.
Kikärtsplättar med rödkålssallad
Här har jag gjort en cole slaw på rödkål och äpple som passar bra till de currykryddade kikärtsplättarna.
4 portioner
Tid: 35 minuter.
Kikärtsplättar:
3 dl kokta kikärtor, (1 burk kikärter, 400 g)
2 kokta potatisar
1 dl hackad purjolök
2 pressade vitlöksklyftor
1 1/2 tsk rivet citronskal
2 tsk curry
1/2 dl hackad persilja
2 tsk potatismjöl
Knappt 1 tsk salt
Olja till stekning
Rödkålssallad:
1 bit rödkål, ca 500 g
Cirka 1,5 l kokande vatten
1 dl matlagningsyoghurt
1 dl majonnäs, gärna fettfri
2 tsk vitvinsvinäger
1/2 tsk sambal oelek
2 fasta äpplen
1/2 hackad rödlök
Flingsalt
Gör så här:
1. Plättarna: Skölj kikärterna i kallt vatten och låt dem rinna av. Mosa kikärter och potatis med en potatisstöt. Blanda i resten av ingredienserna.
2. Forma smeten till åtta plättar och stek dem i olja, två minuter per sida.
3. Rödkålssalladen: Strimla rödkålen med en osthyvel. Lägg den i ett durkslag och häll över kokande vatten. Låt kålen kallna och pressa noga ur allt vatten.
4. Blanda yoghurt, majonnäs, vinäger och sambal oelek. Skölj äpplena och riv dem på den grova sidan på rivjärnet. Hacka löken. Blanda alla ingredienser och smaka av med salt.