Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Leopold

Så får du ett perfekt bröd

Uppdaterad 2018-07-16 | Publicerad 2009-12-16

Linnéa Seidels bästa baktips

För att baka bröd, vare sig det är matbröd eller vetebullar, behöver du bara några få ingredienser.

Mjölk, smör, jäst och vetemjöl brukar oftast vara grunden och sedan kan du variera dig i det oändliga.

Börja med att ta fram alla ingredienser till brödet så att allt är rumstempererat. Mät alltid upp mjölet i ett litermått innan du börjar baka och se till att det inte blir hårt packat.

Se alltid till att degspadet värms till 37 grader, ofta säger man att det skall vara fingervarmt men är du osäker så går det bra att använda en kökstermometer.

Är det varmare än 40 grader jäser inte brödet som det ska, är det kallare tar det lite längre tid. Hellre för kallt än för varmt!

Vill du ha ett vitt bröd med frasig skorpa rekommenderar jag att du använder vatten till degspadet, perfekt till ljust matbröd. Mjölk i degspadet ger fylligt bröd och är bra i söta vetebullar och saffransdeg.

När du gjort din deg och den skall jäsa är det viktigt att du undviker drag. Låt degen jäsa till dubbel storlek, för att testa om degen jäst klart, gör ett hål med fingret i degen – försvinner hålet genast är degen färdigjäst.

Limpor och längder blir bäst om de gräddas i nedre delen av ugnen medan bullar gräddas mitt i ugnen.

Linnéa Seidel