Här är maten som blir billigare

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-10-15

Mitt i finanskrisen – nu kostar det mindre att leva

Har du svårt att få pengarna att räcka till i matbutiken?

Lugn.

Nu sjunker priserna.

Mitt i finanskrisen kommer ett positivt besked. Ekonomer och prognosmakare inom livsmedelsbranschen spår sjunkande matpriser innan året är slut.

– Råvarupriserna är på väg ner och detta påverkar matpriserna. Särskilt de produkter som är beroende av mycket spannmål, säger Ewa Rabinowicz, forskningschef på Livsmedelsekonomiska institutet.

”Vi sänker priserna”

Det är framför allt mjöl, pasta och bröd som påverkas direkt. Men prissänkningen kan bli lika märkbar på kött, kyckling, mjölk och smör eftersom även dessa produkter förbrukar mycket spannmål när de framställs.

– Vi kommer att sänka priserna på kyckling med 3 procent den 20 oktober, säger Peter Rasztar, vd på Kronfågel.

Hur stort genomslag detta får i butikerna är för tidigt att säga. Men redan nu har ett trendbrott märkts.

– Den kraftiga prisökningen stannar av. Det beror just på att årets skördar av spannmål varit så bra, säger Harald Svensson, chefsekonom på Jordbruksverket.

Inte bara spannmålsberoende produkter kan sjunka i pris. Även grönsaker och frukt kan bli billigare.

Kan inte säga än

– Detta är produkter som går snabbt upp och ner i pris och ofta är beroende av energipriser och transportkostnader, säger Axfoods presschef Ingmar Kroon.

Än så länge kan inte Coop, Ica eller Axfood säga hur mycket priserna går ner.

– Självklart strävar vi efter att sänka när det är möjligt, säger Märit Wikström på Coop.