Öppen hummerlasagne expand-left
helskärm Lasagne med hummer. Extra festligt middagstips till dejten eller Alla hjärtans dag. Foto: Anette Rosvall Bjud din älskling hummerlasagne. Vill du låta lite tjusigare, så säg att du serverar en ”Lasagne de Homard overt avec Sauce au beurre et salade brunoise de legumes.”
Dryckestips: Les lauzeraies tavel, nr 2724, 129 kr. Ett smakrikt och hallonrött rosévin som passar utmärkt till maten (även till förrätten). Doft och smak är fruktdriven med toner av granatäpple, röda körsbär och örter. Öppen hummerlasagne clock 1 tim
1 portion 2 portioner 3 portioner 4 portioner 5 portioner 6 portioner 8 portioner 10 portioner 12 portioner
Sås 1 skvätt champagne smör och olja 3 dl grädde 2 stjälkar persilja, eller mer 0.5 röd paprika 1 gul lök 2 vitlöksklyftor 0.5 dl vermouth 3 msk tomatpuré 4 msk hummerfond 1 hummer, skalen Lasagne salt och svartpeppar olja smör 1 skvätt sherryvinäger 1 knippe bladpersilja 1 buljongtärning, grönsak 3 vitlöksklyftor 1 squash, liten 1 gul lök 3 morötter 1 hummer 5 lasagneplattor, färska av valfri sort Gör så här Börja med att ta bort skalet från hummern. Lägg klorna åt sidan, de är din dekoration. Stjärten hackar du smått för den skall ner i stekpannan om en liten stund. Fräs hummerskalet i smör och lite olja, tillsammans med gul lök, paprika, persiljestjälkar och vitlök. Efter ett tag tillsätter du tomatpuré. Låt fräsa så att smaken sprider sig. På med vermouth och fond, och låt det hela puttra en liten stund. Sila av såsen ner i en kastrull. Kläm ur alla godsaker ordentligt innan du slänger bort skal och såsgrönsaker. Fyll på med grädde och låt såsen stå på medelsvag värme och koka ned medan du gör resten. Precis innan servering häller du ner en liten skvätt champagne i såsen och vispar upp ett skum för hand eller med en stavmixer. Hacka alla grönsaker i riktigt små fina kuber. Bryn grönsakerna i smör och olja tills de har fått en brynt yta och är mjuka, men har tuggmotstånd. Smaka av med salt och svartpeppar. Lägg hummer-hacket i grönsakspannan, häll i lite av såsen och blanda runt. Innan servering; smaka av och tillsätt eventuellt mer salt, peppar och lite sherryvinäger. Vänd ner finhackad persilja. Montering: Koka upp rikligt med hett vatten. Tillsätt en grönsaksbuljongtärning. När vattnet kokar lägger du i lasagneplattorna och låter dem koka i 3–4 minuter. Ta upp dem ur vattnet och låt dem rinna av ett par minuter på en ren kökshandduk. Lägg en platta på tallriken, lägg över några skedar grönsakshack, och häll över sås. Lägg på en till lasagneplatta, toppa med skummad sås och grönsakshack. Lägg till sist klon på toppen innan du serverar hela härligheten.