Ojämlikheten är en plåga i vår tid

Nästa år kommer den rikaste procenten av världens befolkning vara lika rika tillsammans som de övriga 99 procenten.

21 januari 2015. Klyftorna.

Nästa år äger den här planetens rikaste hundradel – en procent av befolkningen – lika mycket som resten av alla andra ­invånare på jorden.

Redan i dag har de 80 rikaste personerna i världen en samlad förmögenhet som är större än allt den fattigaste hälften av jordens befolkning äger tillsammans.

Detta enligt en rapport som den internationella biståndsorganisationen ­Oxfam presenterade i veckan.

I natt talade USA:s president Barack Obama till nationen. Han tänker lägga förslag om att ta från höginkomsttagare och ge till låginkomsttagare.

Genom att höja avgifter och skatter för landets rikaste privatpersoner och storbolag ska skolorna och pensionärerna få mer. Barnfamiljer med låga eller medellåga inkomster ska få sänkt skatt.

147 svenskar miljardärer

Förslagen lär inte bli verklighet nu, ­Republikanerna kommer skjuta sönder det i kongressen. Och det är synd.

I vårt eget land finns det i dag 147 miljardärer, enligt Veckans affärer. Åtta fler på ett år, en fördubbling på tio år.

Sverige har fler dollarmiljardärer per capita än USA och på 20 år har den ­rikaste promillen tredubblat sin andel av landet samlade inkomster. Sverige är också ett av de rika länder där klyftorna ökar snabbast och där andelen fattiga ökar mest.

Det här är en utveckling som understötts av våra politiker. Å ena sidan ­slopade gåvo- och arvsskatter, sänkt ­bolagsskatt och avskaffad fastighetsskatt. Å andra sidan sänkt arbetslöshetsförsäkring, sjukförsäkring, föräldraförsäkring och försämrade pensioner.

Välståndet går i arv

I dag är skillnaden i förväntad livslängd mellan en lågutbildad i fattiga Vårby och en högutbildad i rika Danderyd 18 år.

Ur ett globalt perspektiv är det förstås ännu värre. Miljoner människor dör för att sjukvården inte fungerar medan en ­liten elit har mer pengar än de kan göra av med under en livstid.

Genom studier av historisk förmögenhetsdata visar den franske ekonomen ­Thomas Piketty att rika västerlänningar sparar sitt välstånd och låter det gå i arv. Efter några årtionden av utjämning lönar det sig i dag bättre än på länge att födas rikt. Samtidigt växer företagsvinster, aktie­utdelningar och räntor snabbare än inkomster. Kapital värderas högre än ­arbete.

Skatter på kapital måste höjas

Det är sådana orättfärdigheter som ­oroar Obama och Oxfam och det är ­sådant som kommer att diskuteras när elitmötet World economic forum inleds i Davos

i dag. Allt fler – ekonomer, politiska ­ledare – ser inkomstskillnader som ett hot mot en fungerande samhällsekonomi.

Men att bara se problemen räcker ­inte.

Förslagen för att vända kurvorna finns. Hos Obama, hos Oxfam, hos Piketty.

Det handlar om att förhindra skatteflykt, att bygga progressiva skattesystem, satsa på utbildning och bygga ut socialförsäkringssystemen. Det handlar om att höja skatterna på kapital och förmögenheter.

Nu är det tid att agera.

Följ ämnen i artikeln