Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Dina pengar går till byggskurkar

När Söderledstunneln i Stockholm renoverades om anlitade kommunen ett företag som aldrig ens befann sig i tunneln. Likadant ser det ut i flera kommuner i Sverige.

I fjol lade Sveriges kommuner tillsammans en bit över 30 miljarder kronor på olika byggtjänster. Det är stora pengar och det finns en hel del ljusskygga individer som vill lägga sina vantar på stålarna.

I nya numret av tidningen Byggnadsarbetaren har man granskat hur några svenska kommuner hanterar skatte­betalarnas pengar när väg­tunnlar, garagen och äldre­boenden ska byggas.

Det fungerar riktigt, riktigt ­illa.

Saknar f-skattesedel

I Byggnadsarbetaren berättar man om hur Botkyrka kommun betalat ut 25 miljoner kronor till ett byggbolag som inte ens finns. Pengarna har i stället gått till en person som saknar f-­skattesedel men som är dömd för ekobrott.

När man renoverade Söderledstunneln i Stockholm betalade kommunen ut 27 miljoner till ett företag som aldrig ens ­varit och arbetat i tunneln.

Två exempel på kommuner där ansvariga helt aningslöst skyfflat ut pengar till skojare.

Vad beror det på?

Delvis inkompetens. Många kommuner brister i att kontrollera företagen som de släpper in på sina byggen. De ser inte ­efter om f-skattesedel finns och det saknas ofta upphandlingsrutiner för att stävja ekonomisk brottslighet eller skattefusk.

Men det handlar också om hur lagen om offentliga upphandlingar tolkas.

Lägsta pris vinner

När ett kommunhus ska renoveras, ett torg ska rustas upp ­eller en gammal skola rivas så måste kommunen ta in anbud från olika byggföretag som vill göra jobbet åt dem.

Lägsta pris är ofta ledstjärna för upphandlingen – man ska nämligen hushålla med skattebetalarnas pengar.

Men reglerna kan göra det svårt att välja bort oseriösa ­företag. Lägger en byggentreprenör ett lågt pris på så måste kommunen ta det, om alla krav uppfylls.

Bolaget som blåste stock­holmarna i Söderledstunneln har flera gånger budat på nya bygguppdrag i kommunen.

Brister i kraven

Förvaltningsrätten har slagit fast att kommunen inte får ­utesluta bolaget från upphandlingar, och det kommunala gatu- och fastighetskontoret välkomnar nu glatt anbud från bolaget.

Sverige är ett land som brister i att ställa krav på företag som bygger åt våra kommuner. Det är inte bra för skattebetalarna och det är inte bra för ­arbetarna som jobbar i företagen.

Det är nämligen de som får betala med försämrade arbetsvillkor och försämrade löner för att fifflet ska kunna fortsätta.

Följ ämnen i artikeln