Saab betalade för hiv-kvacksalveri
Ren vidskepelse har styrt motköp vid Jas-affären med Sydafrika
Som kompensation för att Sydafrika köpte 26 Jas-flygplan i slutet av 90-talet har Saab, tillsammans med brittiska BAE, investerat 70 miljoner i forskning för ett företag som påstår sig kunna bota hiv med hjälp av radiovågor.
Det berättar SVT "Dokument inifrån" ikväll.
- Rätt och slätt kvacksalveri, säger Anna-Mia Ekström, professor på Karolinska institutet och en av Sveriges främsta experter på hiv och aids.
Motköp
I stora vapenaffärer ingår vanligen så kallade "motköp", investeringar där säljaren lovar köparen pengar som plåster på såren för de stora kostnader exempelvis nya stridsflygplan innebär.
Saabs försäljning av Jas Gripen till Sydafrika var inget undantag.
Det företag som marknadsför radioapparaterna heter Hivex. I deras reklam berättar glada människor om hur de blivit friska bara av att sitta i ett rum bredvid en särskild radioapparat.
I många fall har folk efter behandlingen slutat ta sina riktiga bromsmediciner i tron att de är friska, vilket naturligtvis är livsfarligt.
Vitlök, citroner och rödbetor
Mellan 1999 och 2008 styrdes Sydafrika av president Thabo Mbeki från ANC. Han trodde, tvärt emot all forskning, att aids inte orsakades av hiv. Hans hälsominister ansåg att sjukdomen skulle botas med traditionell medicin, som vitlök, citroner och rödbetor.
Detta avvisades självfallet av sydafrikanska läkare och vetenskapsmän men verkar ha skapat ett vilda västern av naturmedicin och rent hokus pokus.
Politisk påverkan
Jas-affären var viktig för Sverige och 2003 godkände den dåvarande socialdemokratiska regeringen, genom Näringsdepartementet, motköpsaffären med "forskningen" till Hivex.
De politiska kopplingarna letar sig förmodligen väldigt högt upp, både i Sverige och Sydafrika.
Det är svårt att släppa misstanken att Hivex-projektet är resultatet av påverkan från den sydafrikanska regeringen på någon av de inblandade i Jas-affären.
Saab borde skämmas
Sverige behöver sälja Jas Gripen för att behålla en kompetent försvarsindustri vilket, liksom ett starkt eget försvar, är viktigt för att vi ska vara trovärdiga som alliansfritt land.
Men det måste skötas på ett kompetent sätt och motköp kan inte grundas i vidskepelse.
- Att vi har haft en aktiv finansiering av forskning där man vill bota en sjukdom kommer vi aldrig att skämmas över, säger Sebastian Carlsson, presschef på Saab till SVT.
Förhoppningsvis har han fel, Saab borde skämma ögonen ur sig.