Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingegerd, Ingela

Gemensamt ansvar eller fri marknad

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-05-31

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

"Moderaterna har sedan Sveriges EU-inträde slagits för företagens frihet"

Statsminister Fredrik Reinfeldt och oppositionsledaren Mona Sahlin möttes i går kväll i en EU-debatt i SVT:s Agenda.

1 JUNI 2009. Ska sjukvård vara en handelsvara som alla andra? Handelsminister Ewa Björling vill att EU:s fria rörlighet ska gälla även vården. Det förklarade hon nyligen för Svenska Dagbladet. Den moderata handelsministern tänker driva frågan under EU-ordförandeskapet i höst.

Makten över vården är verkligen en fråga för valet den 7 juni. EU-parlamentet stoppade förslaget till tjänstedirektiv bland annat därför att majoriteten inte ville ge de multinationella vårdbolagen friare händer. Runt om i Europa finns det ett starkt försvar för nationella kvalitetskrav på hälso- och sjukvård. Även bland de kristdemokratiska partier som ingår i samma partigrupp som Fredrik Reinfeldt.

Fria rörligheten

Nu vill alltså moderaterna riva upp kompromissen om tjänstedirektivet och låta den fria rörligheten omfatta även sjukvård. Därmed skulle det också bli EG-domstolen som tolkar vilka krav Sverige kan ställa på vårdföretag som etablerar sig här.

Fredrik Reinfeldt tappade självsäkerheten i gårdagens Agenda-debatt när Mona Sahlin tog upp Björlings uttalande. Statsministern gav ett svepande svar om att locka hit utländsk vårdpersonal, men det är inte vad frågan gäller. De multinationella bolagen driver sedan länge en lobbykampanj för fri rörlighet inom vården, och en borgerlig framgång i EU-valet skulle stärka deras sak.

Konflikten är tydlig

Den inre marknaden är en klassisk arena för ideologiska motsättningar i europapolitiken. Moderaterna har sedan Sveriges EU-inträde slagits för företagens frihet, medan partier i mitten och till vänster varit mer positiva till politisk styrning.

Konflikten är tydlig när det gäller miljön, där Gunnar Hökmark (M) röstat emot hårdare kemikaliekrav. Den finns i konsumentskyddet, där samme Hökmark sagt nej till ett pristak på mobilsamtal. Skillnaderna märks också i synen på finanskrisen, där moderaterna ogillat tuffare krav på spekulationsfonder medan socialdemokraterna varit pådrivande.

EU-debatten i går kom in på två andra ämnen, där fri marknad står emot gemensamt ansvar.

Hot som inte finns

Det gällde reglerna för arbetsvillkoren för utländsk arbetskraft, utstationeringsdirektivet. Mona Sahlin har stöd av Europafacket när hon vill se till att löntagare från andra länder inte blir diskriminerade genom sämre arbetsvillkor. Fredrik Reinfeldt menade att socialdemokraterna målar upp ett hot som inte finns.

Synen på marknaden märktes också i klimatfrågan, där allianspartierna vill att Sverige ska nå sina nationella mål genom att köpa utsläppsrätter utomlands. Mona Sahlin argumenterade bra för att en ambitiös miljöpolitik skapar nya jobb.

Det är för mycket konkurrens med samma vackra ord i den här valrörelsen. När debatten handlar om sakfrågorna, om konflikten mellan företagens frihet och gemensamt ansvar, blir politiken äntligen spännande.

ME