Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Nationalism är ett självskadebeteende

Oro i EU-parlamentet över brun våg

BRYSSEL I EU-parlamentet förbereder man sig på att britterna kraschar ur EU, utan någon färdig plan för vad som ska hända sen. Det är en del av det oroliga surret i den enorma byggnaden i Bryssel. Detta inför ett EU-val där nationalismen blivit ett allt större samtalsämne.

– Nationalismen gör oss svaga eftersom den ständigt söker fiender och föraktar andra. Den gör det oerhört svårt att samarbeta med andra länder för att gemensamt garantera vår frihet, sa EU-kommissionens förste vice ordförande, S-politikern Frans Timmermans, i ett anförande på europeiska minnesdagen för nazismens och stalinismens offer.

De överlevande minns

Europa har ett brutalt facit. De värsta krigen världen har upplevt inleddes här. Hur tar vi vara på vår historia? Första världskriget är för många unga en abstrakt företeelse, som heller inte filmatiserats lika ofta som andra världskriget. Det börjar bli försvinnande få kvar som har bevittnat Förintelsen. Ansvaret att berätta och påminna vilar tungt på överlevarna. Desto fler har kriget i före detta Jugoslavien på 1990-talet färskt i minne. Även där ledde nationalismen till etnisk rensning. Människor sållades ut och förföljdes. När serberna intog Srebrenica i juli 1995 mördade de över 8 000 civila bosniakiska, muslimska, pojkar och män. Det gjorde de bland annat genom att tvinga in dem, tätt packade, i skolbyggnader och lagerlokaler. Där avrättades de med kulor eller genom att soldaterna kastade in granater. Liken skyfflades ner i massgravar. Sammanlagt krävde kriget över 100 000 människoliv. Man skulle kunna tro att Europa, med sina oerhörda sår efter nationalismens framfart, borde ha lärt sig.

Men extremhögern finns numera starkt representerad i EU-parlamentet, från det grekiska nazistpartiet Gyllene Gryning till högerpopulistiska franska Front National, brittiska Ukip och Sverigedemokraterna. I Storbritannien föreslår Ukip särskilda fängelser för muslimer. Hatbrotten i landet ökar och många brexitivrare röstade just för att stoppa all invandring. Det nationalistiska ruset intalade britterna att all migration var av ondo, att landet är självförsörjande. Rösterna från främst äldre och lågutbildade öppnade för brexit.

Medicinbrist och långa tullköer

I den kommande veckan röstar brittiska parlamentet om det framförhandlade utträdesavtalet. Blir det nej, så är utrymmet för vidare förhandlingar ytterst litet. Samtidigt är möjligheten till omval i frågan i stort sett obefintlig. Skadeverkningarna för britterna i ett avtalslöst brexit kan bli monumentala. Där ingår medicinbrist (särskilt insulin), drabbad fiskenäring, kraftigt påverkad båt- och flygtrafik, långa tullköer i hamnar och ett hårt slag mot jordbruket.

Nationalismens siamesiska tvilling är protektionismen, som Frans Timmermans konstaterade i sitt tal. Man kan också kalla det för ett ekonomiskt självskadebeteende.

Många röster i EU-parlamentet uttrycker nu sin rädsla för nationalismens framfart. Att mota tillbaka de krafterna måste vara ett av huvudmålen i valet i maj. Vi vet redan var den nationalistiska vägen leder. Rätt in i mörkret.