Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Elsa, Isabella

Rätten att gå på toaletten

MINSKAD FRIHET På initiativ av alliansregeringen har lagen om personlig assistans urholkats och allt fler handikappade får sin frihet beskuren. Personen på bilden har inget samband med artikeln.

15 augusti 2012. Personlig assistans

”När beslutsfattare firar sommar på badstränder sitter jag och många andra obönhörligt fast i stekheta lägenheter. För ut kommer jag inte.”

Så skriver en MS-sjuk person i en insändare i lokaltidningen Mitt i Söderort. Insändarskribenten beskriver hur hon behöver ”hjälp med allt”. Trots det får hon bara assistans fem timmar varje vecka och kommer utanför dörren en gång i veckan.

Regeringen har gjort det svårare

På alliansregeringens initiativ har det blivit svårare att få personlig assistans.

Sedan 2007 har antalet personer med fysiska och psykiska funktionsnedsättningar som blivit av med sin assistansersättning ökat för varje år. 2011 förlorade rekordmånga – 293 personer – rätten till en personlig assistent. Orsaken är att måttstockarna har blivit hårdare. I dag räknas enbart så kallade integritetskänsliga delar av grundläggande behov som grund för att få assistansersättning.  Personlig hygien, äta och att klä på sig underkläder är exempel på grundläggande behov. Men gränserna i regelverket är hårfina.

Räknar minuter

För att ett behov ska vara grundläggande vid hygien räcker det inte att personen behöver hjälp med att tvätta håret, utan personen måste behöva hjälp med toalettbesök och att tvätta sig.  Minuterna i behovsbedömningarna räknas ofta in absurdum. Om timmarna understiger 20 i veckan nekas den handikappade rätt till personlig assistans.

På fem år har drygt 900 personer förlorat sin assistansersättning. De nya snäva reglerna har varit ett hårt slag mot de människor som tillhör samhällets mest utsatta. Dagligen hör medlemmar av sig till Neurologiskt Handikappades Riksförbund och är förtvivlade över att deras assistansersättning blivit indragen eller kraftigt minskad, uppger förbundsledamoten Lise Lidbäck till Dagens Nyheter.

När lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade, LSS, instiftades för 20 år sedan var det för att ge människor med funktionsnedsättning rätt att få det stöd som behövs för att kunna leva ett så självständigt och meningsfullt liv som möjligt.

Samarbeta med oppositionen

Folkpartiets tidigare partiledare Bengt Westerberg var initiativtagare till LSS, som innebar frihet för personer med olika handikapp. I dag är partiet ensamt i alliansregeringen om att vilja se en lagändring i LSS. Folkpartiet bör gå samman med oppositionen för en lagändring. Och för ett anständigt bemötande av de funktionshindrade.

Följ ämnen i artikeln