Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Vendela

Kvinnor kan mer än leta regnkläder, SVT

50-talet ringer och vill ha sin kvinnosyn tillbaka

Belinda Olssons nya program i SVT ’Från savannen till Tinder’

I SVT:s nya program 'Från savannen till Tinder' försöker Belinda Olsson undersöka hur biologiska skillnader mellan kvinnor och män påverkar oss i ett modernt samhälle. Detta gör hon tillsammans med Markus Heilig, en hjärnforskare som håller hårt på forskningen om att kvinnor och mäns hjärnor gör att vi är bättre på olika saker. Kvinnor borde vara vårdgivare och är bättre i skolan, medan män är bättre på att bygga ihop Ikea-möbler, blir slutsatsen. Efter vissa experiment, som att tre par får bygga ihop möbler och genomgå andra tester, kallar man resultatet för vetenskap. Det är rent ut sagt pinsamt av SVT att ens sända programmet över huvudtaget.

Drar egna slutsatser

Belinda ställer inte bara ledande frågor till experter, utan struntar också i deras svar. Istället hör hon det hon vill och drar egna slutsatser. Stora delar av programmet går ut på att hon tar det som stödjer hennes egna tankar och berättar stolt att vetenskapen om de biologiska skillnaderna mellan män och kvinnor minsann visst stämmer!

Att ställa experter ledande frågor för att få fram de svar man vill ha är inte att göra "faktaprogram". Det är opinionsbildning.

Men det är inte bara "vetenskapen" som är problematisk. 50-talet ringde och vill ha tillbaka sin retorik.

Att prata om hur unga flickor ska behöva anpassa sig i skolan för att pojkar ska få utrymme att utvecklas nämns flera gånger. Och att kvinnor behöver ta ett större emotionellt ansvar i ett förhållande eftersom de är - bättre på sånt. Känslor alltså.

Ålderdomliga föreställningar

Ålderdomliga föreställningar om att kvinnor är bättre på att ta hand om andra och att män har sämre minne slängs det frikostigt med. Slutsatsen blir därför att kvinnor är förutbestämda att leta upp barnens regnkläder till förskolan. Årtionden av feminism och tappra försök att skapa jämställda relationer raderar Belinda ut på några få minuter.

Barnen i programmet drar å andra sidan mycket klokare slutsatser där de menar att skillnaden mellan flickor och pojkar beror på social miljö, är individuellt för varje person och handlar om individens egen vilja och intressen.

Vad Belinda Olsson försöker åstadkomma med programmet är lite oklart. Syftet förändras under programmets gång. Från att prata om dejting till att prata om skolresultat. Det finns ingen tydlig, genomtänkt idé med vad programmet vill lyckas åstadkomma. Underhålla?

Nej, inte ens det lyckas man med.

Sociala och kulturella skillnader

Den grundläggande tesen i SVT tycks vara att mäns och kvinnors roller styrs av biologi och inte av sociala eller kulturella skillnader. Från savannen till Tinder har kvinnors beteende egentligen inte förändrats. Men hur vet SVT egentligen det?

Från människans liv på savannen finns bara fragment sparade. En benbit, lite flinta eller kanske en käke. Hur kan någon överhuvudtaget dra slutsatser om könsroller eller vem som letade fram vems regnkläder av det?
Faktum är att könsroller ändrats hela tiden. De skiljer sig mellan länder och olika tider. Om vi var styrda av vår biologi så vore det ju knappast så, eller hur?

Om biologin verkligen var avgörande för könsrollerna så skulle kvinnor i Afghanistan leva likadant som kvinnor i Sverige, eller kvinnor år 1821 och kvinnor idag.

Eller så har SVT helt enkelt fel.