Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Elsa, Isabella

Det våras för bokstavshögern

Gustav Kasselstrand, ordförande för det nya partiet Alternativ för Sverige, står utanför riksdagens presscenter, medan partikamraten Olle Felten, talar med media.

– Det vi ser nu är högerns 1968.
Det var Moderatveteranen Olof Ehrenkrona som sa det, till Expressens Torbjörn Nilsson.

Trump firar triumfer

Han - som var stabschef hos Gösta Bohman och planeringschef i statsrådsberedningen under Carl Bildt - såg en sorts splittring inom svensk höger som närmast påminner om läget för vänstern för 50 år sedan. En radikaliserad ytterkant, ett stort parti som försöker förhålla sig, pressas. Folk som byter lojaliteter. Uppbrott. Men också verkliga värden står på spel, hur ska man förhålla sig till extremerna?

Det var faktiskt i fjol Ehrenkrona sa det där, men det är ju inte så ofta bemärkelseår håller sig inom kalenderramarna. Det verkliga 1968 började ju i någon mening först i maj. Och högerns 1968 tycks ju inträffa på allvar i år.

Katerina Janouch

Vad handlar det här om? Att svensk höger fått konvulsioner kring synen på Sverigedemokraterna och regeringsfrågan vet vi. Men splittringen har fördjupats och handlar inte längre om vilka majoriteter som är i möjliga i riksdagen efter nästa riksdagsval. I en tid då Trump, Orbán, Le Pen, Salvini, Strache och Kaczyński firar triumfer har en verklig konflikt om vilka idéer som ska styra allianspartierna blossat upp.

Det är radikaliseringens tid.

I helgen meddelades det att sexrådgivaren Katerina Janouch - som i dag skriver mer om massinvandring än om gruppsex - ska stå på riksdagslistan för Medborgerlig samling. Det är ett parti som bildades i motstånd till Decemberöverenskommelsen men nu positionerat sig som ett Sverigedemokraterna utan rötter i nynazismen. Att partiets ledare kommer ut centerrörelsen och i dag äger det företag som driver den Putin-vänliga nyhetssajten Nyheter idag säger en del om hur svensk höger mår.

Men det är också splittringens tid.

Ledamotsgruppen för riksdagens mest högerradikala parti faller just nu i bitar. I dag meddelar Mikael Jansson, som i tio år var Sverigedemokraternas partiledare, att han lämnar SD för det stränga utbrytarpartiet Alternativ för Sverige. Därmed gör han två tidigare SD-ledamöter sällskap.

Gräsrötterna går vidare

Expo har noterat hur partiet just nu vinner gillande bland SD:s gräsrötter på nätet. Samhällsnytt, tidigare Avpixlat, har rapporterat positivt om Alternativ för Sverige och på Facebook-grupper där SD-lojaliteten förut var total är nu Alternativ för Sverige på väg att bli hett.

”SD-ledningen kan just nu luta sig emot ett stabilt väljarstöd. Men de kan inte längre räkna med en lojal svans på nätet. Det är, om inte en politisk jordbävning, så åtminstone ett skalv som kan få stora politiska följder”, skriver Daniel Poohl i en analys.

Kanske är det inte högerns 1968 vi ser. Kanske är vi redan framme vid dogmatismens och splittringens 1970.