Upp och hoppa, Stefan Löfven

Enligt planen ska Stefan Löfven presentera sin regeringsförklaring och en ny rödgrön regering i slutet av nästa vecka. Hur kombinationen av personer och politik kommer att se ut är viktigt på många sätt.

Socialdemokraterna fick drygt 30 procent av rösterna i valet. Det är ett historiskt uselt resultat.

En av Stefan Löfvens viktigaste uppgifter är nu att lägga grunden för ett parti som kan växa.

Hur Stefan Löfven sätter samman sin regering blir en signal om huruvida han tar uppgiften att öppna och bredda sitt parti på allvar.

Sverige behöver en regering som spretar när det gäller ålder, etnisk bakgrund och kön. Som representerar åsikter till höger och vänster inom socialdemokratin och som fångar dagens starka engagemang för antirasism, feminism och miljö. S-ledamöterna bör inte heller enbart hämtas från riksdagen. Erfarenhet från näringslivet, kultursektorn och kommunpolitiken kommer att behövas.

När det gäller politiken måste Stefan Löfven hantera ett antal viktiga framtids-frågor.

Statens roll

Fredrik Reinfeldts skattesänkarpolitik har skapat stora problem. Enligt Konjunkturinstitutet saknas det 100 miljarder i finansiering bara för att behålla dagens nivå på kvalitet i välfärden. Socialdemokraterna gick till val på fler lärare, bättre sjukvård och ökad trygghet. För att hålla det löftet behöver partiet våga ta i frågan om finansiering. Överskotts-målet behöver slopas, men Löfven bör även öppna för lånefinansiering av viktiga infrastrukturprojekt och skattehöjningar för att

exempelvis finansiera satsningar i skolan.

Arbetslinjen

Full sysselsättning och jobbpolitik har de senaste åren förknippats med sänkt a-kassa och urholkade trygghetssystem. Stefan Löfvens uppgift är att vända det och föra en aktiv arbetsmarknadspolitik där en starkare a-kassa och anständiga anställningsvillkor är förutsättningar för hållbara och utvecklande jobb. Redan i höstbudgeten behöver Löfven presentera en plan för hur a-kassan åter hamnar på anständiga nivåer.

Försvaret

Så sent som förra veckan kränkte Ryssland Sveriges luftrum. Försvarspolitiken är en fråga om regeringsduglighet där Löfven inte har råd att kompromissa. Detsamma kan sägas om Miljöpartiet – vill de uppfattas som ett regeringsägande parti behöver de en trovärdig försvarspolitik.

Stefan Löfven måste få med sig MP på både högre försvarsanslag och satsningar på Jas Gripen och ubåtar.

Kärnkraften

Blocköverskridande överenskommelser i all ära, men Stefan Löfven måste visa att S formulering om att ”kärnkraften ska fasas ut successivt” faktiskt har ett innehåll. Kanske kommer verkligheten Löfven till hjälp. Allt fler räknar med att de äldsta reaktorerna kommer att behöva stängas, av säkerhetsskäl. I regeringsförklaringen måste Löfven ge ett tydligt besked om hur och när nästa steg i kärnkraftens utfasning ska ske.

Vinster i välfärden

Att lösa frågan om övervinster och kortsiktigt ägande i välfärden är nödvändigt. Inte för att blidka Vänsterpartiet – utan av moraliska skäl.

I söndagens Agenda i SVT skissade förre S-ledaren Göran Persson på en möjlig väg framåt, när han föreslog att grundskolan helt skulle fredas från vinstintressen.

Förbifart Stockholm

Förbifart Stockholm är Sveriges största infrastrukturprojekt genom tiderna.

Och det kommer bli dyrt, 61 miljarder kronor spås det kosta. Allt pekar på att tunnelbygget kommer ge liten effekt för pengarna.

S bör ta klimathotet på allvar, svälja prestigen och lägga den sexfiliga motorvägen på is. Miljarderna skulle göra större nytta för andra satsningar i infrastruktur och kollektivtrafik.

I valet lovade Stefan Löfven att han skulle jaga upp unga människor i ottan.

Hans egen arbetsdag sägs börja vid sextiden och det är nog bra om han ska hinna med allt.

För nu måste Sveriges näste statsminister upp och hoppa.

Följ ämnen i artikeln