Trots bråk tar EU steg åt rätt håll

Löfven anländer till gårdagens EU-toppmöte om flyktingkrisen i Bryssel. Han eftersöker mer ”ordning och reda” 
i mottagandet av den ström av flyktingar som nu vill in i Europa.

24 SEPTEMBER 2015. Flyktingkrisen.

I tisdags röstade en majoritet av EU:s migrationsministrar igenom att 120 000 av de flyktingar som kommit till Europa ska fördelas mellan länderna. Beslutet är ett otillräckligt men absolut nödvändigt svar på den verklighet där nästan en halv miljon människor redan flytt över havet till Europa i år.

Ska Europa leva upp till vår skyldighet att erbjuda människor på flykt skydd måste unionen ha mandat och en organisation för att kunna fördela ansvaret mellan länderna.

Signalerar beslutsamhet

Beslutet i tisdags kan vara ett steg i den riktningen. Att ministrarna till sist röstade ner nejsägarna signalerar något slags beslutsamhet.

Det lär behövas. Ungerske Viktor ­Orbán och hans meningsfränder lär inte frivilligt finna sig i att bli en del av en ­gemensam europeisk politik för flyktingmottagandet.

Ändå kunde Stefan Löfven på sätt och vis pricka av den första punkten på sin att göra-lista redan innan han i går tog planet till Bryssel för ännu ett möte. ­Europa har tagit ett steg mot en fungerande ordning för att tillsammans ta ­ansvar för asylrätten. Det räcker inte, men det pekar i alla fall framåt.

Det samma kan sägas om löftet om ökat stöd till FN och länderna kring Syrien. Pengarna till mat är bokstavligen på väg att ta slut och situationen är desperat.

På Löfvens lista stod också ”ordning och reda” i mottagandet. Man kan tycka att Europa haft nog av stängda gränser, beväpnade vakter och taggtråd. Ändå är det precis det som nu möter flyktingar vid EU:s gräns.

EU-ledarna är oftast överens

Trots all kritik mot till exempel Ungern är kontrollen av EU:s yttre gräns en fråga där EU-ledarna ofta är överrens. Gränserna utåt ska vara stängda för att gränserna mellan EU-länderna ska ­kunna stå öppna.

Men gummikulor, vattenkanoner och tårgas är varken ordning eller reda. ­Säkra och lagliga flyktvägar, mottagnings­center längst vägen och ett fungerande och rättssäkert system för asylprövning ­måste vara grunden för EU:s flykting­politik. Dit är det långt.

Naturligtvis måste de som saknar asylskäl återvända, som bland andra Storbritanniens Cameron, Frankrikes Hollande och Stefan Löfven myndigt påpekade i går.

Vålder fortsätter i Syrien

Men det är ärligt talat inte det som är det akuta problemet i dag. Det är ­snarare att våldet fortsätter i Syrien, att maten håller på att ta slut i turkiska, jordanska och libanesiska flyktingläger och att EU fortfarande står handfallet inför hundratusentals människors behov av skydd och ett värdigt mottagande.

Kriget i Syrien pågår mindre än 100 mil från EU:s gräns. Vi kommer inte undan vårt ansvar.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.