Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Teodor, Teodora

Saknar du redan Juholt, Reinfeldt?

”Den kommer inte att lösa bristen på tillväxt, men den kommer att skapa sociala problem vars effekter är omskakande”

Vill gå med i pakt Fredrik Reinfeldts alliansregering har lagt ett förslag till riksdagen om svenskt deltagande i europakten – men Socialdemokraterna säger nej. Kanske saknar Reinfeldt Juholts lappkast…

I morgon ska riksdagens EU-nämnd ta ställning till frågan om ett svenskt deltagande i den europakt som ledarna för unionen förhandlat fram under höstens och vinterns många möten. Det förslag som ligger på riksdagens bord är inte färdigt och har fått hård kritik, bland annat från Europaparlamentet.

Regeringen har ändå sin åsikt klar.

Sverige ska ansluta sig, nu. Annars är Reinfeldt rädd att bli lämnad utanför sammanträdesrummet.

Reinfeldts problem är att det saknas stöd i riksdagen. Miljöpartiet har ställt omöjliga villkor, och Socialdemokraterna säger nej.

Tunga invändningar

Förmodligen hade statsministern ­hoppats på ett nytt socialdemokratiskt lappkast, men det lär inte ske den här veckan. Kanske saknar Reinfeldt redan Håkan ­Juholt.

Vi kan räkna med bilder på en allvarlig statsminister som bekymrar sig över ­nationens ställning i Europa, och över ­Socialdemokraternas brist på ansvars­tagande. Så brukar det låta när argumenten är svaga.

Invändningarna mot ett svenskt deltagande i europakten är nämligen tunga.

Pakten bygger på en ekonomisk politik som inte kommer att fungera. Europas kris ska lösas genom massiv åtstramning.

Men det kommer inte att hjälpa ett ­Europa som pressas av spekulation och obalanser. Pakten kommer inte att ­begränsa bankernas härjningar. Den kommer inte att lösa bristen på tillväxt, men den kommer att skapa sociala problem vars effekter är omskakande.

Köerna till soppköken växer

De syns redan. I Grekland närmar sig arbetslösheten 20 procent, bruttonationalprodukten sjunker och köerna till soppköken växer.

Det som kunde genomföras i en liten, öppen ekonomi som den svenska, kan ­inte upprepas i en stor och inåtvänd ­ekonomi som EU. Nu kommer pakten ­ändå att inrättas, och effekterna att ­påverka oss.

Frågan blir; borde Sverige då inte ändå vara med för att få inflytande?

Just så har statsministern argumenterat. Vi har ordning i våra finanser, så uppoffringen blir obetydlig. Dessutom är reglerna mindre bindande för länder som står utanför euron.

Har sagt nej i folkomröstning

Inflytandet blir omfattande, det lovar Reinfeldt att se till vid förhandlings­bordet.

Frågan är vem som tror honom? I internationell toppolitik finns definitivt inga fria luncher.

Vill Sverige ha inflytande kommer vi att få betala genom att ge upp en del av vårt oberoende.

I praktiken blir en svensk anslutning till europakten ett steg mot ett svenskt medlemskap i valutaunionen. Precis det har svenska folket sagt bestämt nej till i en folkomröstning.

Och precis det måste Fredrik Reinfeldt säga på måndagens toppmöte, även om det bär honom emot.

Följ ämnen i artikeln