Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Frans, Frank

De äldre är inget politiskt problem

Anna-Lisa Lindroth, 96, och styvsonen Stefan Lindroth.

Vanliga väljare har problem, men pensionärerna, de är ett problem.

Ända sedan Pär Nuder varnade för köttberget har de äldre beskrivits som kostnadsdrivande. Inte ens barn blir så respektlöst behandlade som den åldrande befolkningen.

Över huvudet på de äldre försöker partierna hitta olika omsorgslösningar som om de gamla inte har öron att höra med, inte ögon att läsa med. Som om de i praktiken är nästan döda.

I dagarna kom en bok om Caremaskandalen och frånsett alla övertoner är det mest intressanta med boken att de äldre inte kommer till tals. Det är så äldredebatten förs i dag.

Det är billigare så

Alla borgerliga debattörer som brukar häckla det gamla förmyndarsamhället borde ta sig en funderare över hur biståndsprövningen av äldre fungerar. Det är hårda förhandlingar och inte ens en före detta minister får välja var hon ska bo. "Tvångsvård i hemmet när äldre nekas omsorgsboende", skriver förra socialministern Gertrud Sigurdsen på DN Debatt.

Hon är 90 år gammal, fortfarande välformulerad men har numera svårt att gå. Hon vill till ett äldreboende, men kommunen väljer att tvångsvårda henne i hemmet.

För så är det, kommunerna har bestämt att de gamla ska bo kvar hemma eftersom det är billigare. En studie från KTH visar att yngre seniorer gärna bor hemma så länge de kan. Men när 80-85-åringarna tillfrågas blir svaret ett annat. De äldsta vill inte bo kvar hemma. De blir isolerade, orkar inte sköta allt och med hemtjänstens snåla tilldelning börjar hemmet snart förfalla.

Demokratiskt underskott

Äldreminister Maria Larsson har satsat all prestige på LOV, lagen om valfrihetssystem. Den innebär att de gamla i Stockholm visserligen kan välja mellan nästan hundra hemtjänstutövare, men att biståndsbesluten fortfarande kan vara lika snåla. Det blir inte mer omsorg bara för att utövarna är många.

Gamla människor är ingen enhetlig massa. Vi har fått två generationer pensionärer och om politikerna hade frågat de äldsta hade vi haft fler äldreboenden. Om politikerna frågat de yngre pensionärerna hade de kunnat berätta att deras föräldrar behöver mer omsorg.

Vi har två miljoner pensionärer, men i riksdagen är bara 27 av riksdagens 349 ledamöter över 65 år. Det är ett demokratiskt underskott som präglat synen på gamla människor.

Som har gjort dem till ett problem.

Följ ämnen i artikeln