Kärnkraften kommer alltid att vara dödlig
Om 100 år kanske det är en diktator som styr över Forsmark
Tjernobylreaktorn har fått nya kläder. Platsen för historiens största kärnkraftsolycka har stängts in i en ny, glänsande metallsarkofag som ska hindra så mycket radioaktivitet det går från att slinka ut.
Det hölje som byggdes av Sovjetunionen direkt efter olyckan höll bara i 10 år. Den här ska hålla i minst 100 år. Jättelänge, alltså.
Radioaktivt i miljarder år
Eller? Det extremt radioaktiva ämnet Plutonium 239 har en halveringstid på 24 000 år. Det betyder alltså att hälften av all Plutonium 239 kommer finnas kvar om så lång tid. I den gamla reaktorn fanns också Uran-238, och det kommer fortsätta läcka ut ett bra tag efter att kärnkraftsverkets nya kläder slutat fungera. Halveringstiden är 4,5 miljarder år.
Om 4,5 miljarder år lär det inte finnas några människor kvar på jorden. Man kan säga att radioaktiviteten blir en liten gåva vi lämnar efter oss.
Moderaterna vill ha mer kärnkraft
Men vi spolar tillbaka lite och funderar på kärnkraftens framtid just nu. Moderaterna och Kristdemokraterna fick en stor del av årets EU-valrörelse att handla om just kärnkraft.
– Vi behöver mer kärnkraft för att klara klimatkrisen, sa partiledare Ulf Kristersson (M) då till Sydsvenskan.
Motargumenten har varit lite slappa. När Ulf Kristersson debatterade frågan med energiminister Anders Ygeman (S) i Aktuellt tidigare i år, framhöll Ygeman framför allt att kärnkraften är olönsam och inte ska subventioneras. Andra argument kan vara att vi inte skulle hinna bygga ut kärnkraften tillräckligt snabbt för att den ska kunna vara en del av lösningen på klimatkrisen.
Avskräckta av Tjernobyl
Men sedan HBO-serien "Chernobyl" kom har olyckan i dåvarande Sovjetunionen seglat upp i det svenska medvetandet igen. Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll rekommenderade på twitter "alla nyvaknade kärnkraftskramare" att titta på serien.
De som vill bygga ut kärnkraften nu påpekar förstås att olyckan skedde i Sovjetunionen. Risken för en sådan kärnkraftsolycka minimeras av att Sverige inte är en kommunistisk diktatur full av klantarslen på farligt viktiga jobb.
Det stämmer förstås. För tillfället.
Bara haft demokrati i 100 år
Sverige har varit en demokrati med allmän och lika rösträtt i precis 100 år. Det är inte särskilt lång tid i sammanhanget. När garantin går ut för Tjernobyls nya sarkofag om 100 år kan vi ha ett annat styrelseskick.
Bara för att vi kan hantera kärnkraftverk nu, betyder det inte att vi kan det om några decennier. Faktumet att en enda kärnkraftsolycka kan överleva hela mänskligheten borde få oss att tänka lite längre i energipolitiken.