SD:s budget ska göra Åkesson till minister
Ingen tror på Kristerssons försäkringar
Morgondagens stora politiska drama i riksdagen handlar förstås om statsministeromröstningen. Men föreställningen är inte slut när de 349 ledamöterna tryckt på sina knappar och talman Andreas Norlén har slagit klubban i bordet.
Lika viktig är faktiskt omröstningen om budgeten på eftermiddagen. Den handlar nämligen om konkret politik samtidigt som den kommer att ge en glimt av ett nytt politiska landskap.
Man kan säga att situationen är en smula rörig. När riksdagens finansutskott träffades i måndags röstades nämligen Magdalena Anderssons budget ner. I stället gäller det förslag som förhandlats fram mellan Sverigedemokrater, Moderater och Kristdemokrater som huvudförslag.
Åkessons budget kan gälla
Om ingenting ändras innan i morgon eftermiddag betyder det att Jimmie Åkessons och Elisabeth Svantessons budget kommer att gälla från den första januari.
Konkret betyder det till exempel att sjuka och arbetslösa inte får någon skattesänkning och att föräldrar inte får mer tid med sina barn. Det blir också stopp för statens stöd till byggandet av bostäder, bland annat studentlägenheter, och skyddet av värdefull skog får mindre pengar.
I gengälld genomförs ännu ett jobbskatteavdrag. Dessutom sänks skatten på bensin och diesel med 50 öre.
Inte ens en servettbudget
Det är inte en ny servettbudget som 2018. När det kom till kritan kunde Sverigedemokraterna och de andra bara enas om justeringar av regeringens förslag. Skulle oppositionen vinna omröstningen i morgon eftermiddag innebär det inte att Sverige förändras i grunden.
Däremot kommer naturligtvis många människor att drabbas, inte minst sjuka och arbetslösa. Det är uppenbart att det är Moderaterna som kommer att ha den ekonomiska taktpinnen i samarbetet med Sverigedemokraterna.
Ändå skulle kanske den största betydelsen av ett sådant riksdagsbeslut vara symbolisk. Sverigedemokraterna skulle för första gången få igenom en budget man varit med och förhandlat om. Jimmie Åkesson skulle ta ett stort steg närmare en ministerpost. Att Ulf Kristersson försäkrar motsatsen är det nog nästan ingen som längre tror på.
Bräckligt motstånd
Partierna på den progressiva sidan i svensk politik skulle dessutom demonstrera precis hur bräckligt motståndet mot Kristersson och Åkesson är. Oavsett hur det går i statsministeromröstningen skulle Magdalena Andersson gå in i valåret med massor av frågor att svara på.
Inget av det här behöver hända. Om sakfrågorna får avgöra så finns det en riksdagsmajoritet - hårfin men ändå - som är emot Sverigedemokraternas och Moderaternas politik. Det skulle vara skönt om det syns när rösterna summeras av riksdagens röstningssystem.