Karensdagen gör människor sjuka
Kompromisserna måste vänta, Ardalan Shekarabi
När socialdemokraterna i november samlas till partikongress blir karensavdraget i sjukförsäkringen en stridsfråga. Det borde den inte vara. Det senaste året har visat att karensdagen inte bara slår orättvist. Den är dessutom onödig, och den gör människor sjuka.
En socialdemokratisk partikongress innebär att nyhetskonsumenterna får lära känna våra vanligaste ministrar i nya roller.
Anders Ygeman, till vardags ansvarig för energifrågor, presenteras som ordförande för Socialdemokraterna i Stockholms stad. I den rollen vill han avskaffa hela karensavdraget.
Lämnar ansvaret till fack och arbetsgivare
Ardalan Shekarabi som är socialförsäkringsminister är dessutom ordförande i Uppsala läns partidistrikt. Han vill att fack och arbetsgivare i varje bransch avgör hur det ska vara.
Om det är ministern eller det socialdemokratiska distriktet som talar ska vi låta vara osagt.
Löftet att tillfälligt avskaffa självrisken i sjukförsäkringen var en av regeringens första åtgärder mot pandemin. Smittan skulle ju stoppas genom att vi höll avstånd, tvättade händerna och stannade hemma vid minsta symptom. Då kunde man inte ha en ordnig där man förlorar på att göra rätt.
Vi vet att karensavdraget gör människor sjuka och bidrar till att smittor kan sprida sig.
C och L gillar karensdagen
Lösningen med ett stöd som måste sökas är krånglig. Förklaringen är inte svår att gissa. Regeringens samarbetspartier, Centern och Liberalerna, gillar karensavdrag. De tror att det, precis som stupstockar och låga nivåer i a-kassan, gör att folk vill arbeta mer.
En krånglig speciallösning skulle bli lättare att rulla tillbaka.
För en socialdemokrat borde resonemanget skava. Argumenten mot karensdagen från förra året står sig nämligen också efter pandemin. Vi vill inte att människor ska tvingas att gå till jobbet därför att det blir för dyrt att vara sjuk. Vi vill inte att andra ska smittas och vi vet att villkoren skiljer sig åt mellan olika yrken.
Alla kan inte jobba hemma
Samma grupper som har kunnat arbeta hemifrån under pandemin kan också lösa sina arbetsuppgifter trots lite snuva. Andra, som vårdpersonal, arbetare i industrin eller personal i handeln, får betala om de blir sjuka.
Därför kan också uppgörelser för olika branscher bli orättvisa.
Det avskaffade karensavdraget är en av de förändringar i socialförsäkringssystemet som borde permanentas efter pandemin. Naturligtvis kommer det att möta politiskt motstånd. Men Socialdemokraterna har ingen anledning att starta kompromissandet redan innan man börjat förhandlingen.
Borde karensavdraget avskaffas permanent efter pandemin. Eller skulle det leda till ökad sjukfrånvaro och mycket mera fusk? Och har det någon betydelse vad Socialdemokraterna säger när de ändå kommer att få svårt att få majoritet för sina idéer?
Diskutera med Ingvar Persson. Chatten öppnar klockan 09.00, men det går bra att skriva redan nu.
Denna chatt är stängd.
Hej Madde.
Diu kommer att få sista ordet. Jag vill tacka alla som har delat med sig av sina tankar, frågor och åsikter. Dagens chatt visar att diskussionen om karensdagens framtid kommer att fortsätta.
Väldigt bra om karensdagen slopades. Hur många gånger har man inte smittats på jobbet av kollegor som inte har råd att stanna hemma. Eller snoriga affärsbiträden.
Ge människor en chans att bli friska. Om man inte litar på människorna så får man väl hitta på något kontrollsystem, det borde ju inte vara så svårt att se om någon verkar ha satt i system att sjukskriva sig.
Madde27 maj 2021Hej Alf.
Jag gissar att du kommer ihåg att företagen kompenserades med lägre arbetsgivaravgifter när arbetsgivarna tog över ansvaret för de första 14 dagarna. Det är klart att det går att göra likadant nu. (Under pandemin ersätt ju för övrigt företagens kostnader).
Just småföretagen blev för övrigt vinnare på skiftet, eftersom sjukfrånvaron ofta är lägre än hos stora företag eller i offentlig verksamhet.
Som arbetsgivare betalar du sjukfrånvaro dag 2-14 när anställd är sjuk, dag 1 är karensdag. Vem skall stå för ersättningen den dagen? Många småföretag kan inte (vill inte anställa) då oket med avgifter redan urholkar möjligheterna att driva runt ett mindre företag. Är en anställd sjuk så kan du inte ta in en ersättare och betala ytterligare en lön utan jobbar då mer i stället. De skatter som betalas in från alla företag till den gemensamma välfärden borde ändras i grunden så att all sjukersättning även innefattas där. Det är lätt med utfästelser när någon annan skall stå för kostnaderna.
Alf27 maj 2021Hej Peter.
Tja, vad ska man säga om det. Visst finns det alltid fuskare, men jag tror du har lite för låga tankar om dina medmänniskor.