Männen värderas högre än kvinnor

Publicerad 2014-04-24

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Kvinnliga ekonomer tjänar i snitt 2,9 miljoner mindre än männen under ett yrkesliv.

Är du en manlig jurist eller ekonom? Grattis, du kommer nämligen att tjäna 2,9 miljoner mer under ditt yrkesliv än din kvinnliga kollega.

I går presenterade fackförbundet ­Jusek en lönekartläggning bland sina medlemmar. Det som kanske förvånar mest är att löneskillnaden bland ekonomer, jurister och samhällsvetare inte skiljer sig särskilt mycket från övriga arbetsmarknaden. Ojämlika löner ­brukar annars förknippas med låglöneyrken och kvinnodominerade arbetsplatser. Men nu visar alltså Juseks kartläggning att ojämlikheten är minst lika påtaglig inom kvalificerade yrken.

Enligt Jusek är en stor del av förklaringen det ojämlika uttaget av föräldraförsäkringen. Kvinnor är hemma med barnen längre än männen och tappar därmed fart i löneutveckling. Löne­gapet pågår från första ingångslönen och fram till 44-årsåldern. Den tids­period i livet då många skaffar barn.

Men föräldraledigheten är självklart inte hela förklaringen. Det går till ­exempel inte att förstå varför ojämställda löner är dubbelt så höga i privat sektor som i statlig utifrån den förklaringsmodellen. Här handlar det uppenbart om att kvinnors arbete värderas lägre än männens.

Många kvinnor får höra att de måste ­lära sig att bli bättre på att löneförhandla. Men Juseks rapport visar att

i branscher där lönespridningen är störst, det vill säga i privat sektor, är även lönegapet mellan könen störst.

Lönekartläggning är ett effektivt sätt att synliggöra hur det faktiskt förhåller sig på arbetsmarknaden. Men det kan inte enbart vila på fackförbunden att ta det ansvaret. 2008 ändrade regeringen reglerna så att företagen bara ­behövde kartlägga lönerna var tredje år, till skillnad från tidigare då kravet var varje år. Trots att oppositionen har krävt att regeringen ska backa har de förhalat frågan.